x

LISTA: Här är Nardwuars 10 bästa intervjuer

LISTA: Här är Nardwuars 10 bästa intervjuer

Medan Howard Stern och Larry King ofta toppar listor över världens bästa kändisintervjuare, finns det ingen annan som John ”Nardwuar” Ruskin. Sedan mitten på 80-talet har han med sin unika stil intervjuat musiker, kändisar och politiker och ställt obskyra frågor som överraskat såväl Pharrell Williams som Slayer. I den här listan har vår skribent Patrik Blomqvist samlat sina tio favoritintervjuer med den kanadensiske klenoden – vars karaktär i år fyller 30 år.

1. Odd Future (2011)

Hur introducerar man sig på bästa möjliga sätt? Man gör som Tyler, The Creator i Odd Future: presenterar sig som R Kelly. Det här är nog den mest urflippade av alla intervjuer tillika den mest underhållande. Presenterna är off the map: bacontvål, Eminem-urinalmatta och plattor som får Tyler att misstänka Nardwuar för en federal agent.

2. Slayer (1998)

Inledningsfrågan när Tom Araya blir ombedd att berätta var han lärde sig “hot knife” (hashrökningsmetod) är helt priceless. Snacka om oväntad fråga. Men är det någon som är känd för det, är det Nardwuar. Pratstunden bjuder på flera hysteriska samtalsämnen. Bland annat om ett fan som blir upprört av tanken att Slayer skulle gilla yoghurt, och om fanzinet Hessian Obsession där fans använder stycken ur gruppens texter i vardagslivet. Som Jeff Hanneman säger: ”You’re bizarre!”

3. Curren$y (2011)

Hur stenad hiphop-artisten Curren$y än må ha varit under sitt första möte med Nardwuar i Austin, Texas 2011, var det början till en till synes gnistrande god vänskap tillika en tredelad, omåttligt populär intervjuserie. Omgiven av människor till höger och vänster blir Curren$y helt häpen av alla vinylskivor och signalerar till sina vänner sin lycka med hakan som vid flertalet tillfällen slår i backen. Av alla obskyra frågor, är den om hans fobi för tår den allra roligaste.

4. Weird Al Yankovic (2008)

Visst är ett möte mellan två främlingar som efter två sekunder förvandlas till en vänskap det vackraste som går att skåda? Nardwuar och Weird Al Yankovic klickar direkt i den här dryga kvarten långa bromancen och snackar om allt både högt och lågt. Samtalsämnena om ufon och Kurt Cobains geniförklarande av Weird Al är soklara höjdpunkter.

5. Questlove (2013)

Det är omöjligt att inte älska Questlove från The Roots. Sicken varm person, sicket stort hjärta och vilket underbart skratt. I andra mötet mellan dessa två legender – denna gång tio minuter längre än första sammandrabbningen – fullkomligt dränks Questlove av olika nostalgiska gåvor med tillhörande spännande anekdoter. Historier som Nardwuar – självfallet – redan vet utan och innan. Sjukt härligt samtal!

6. N.E.R.D (2008)

Intervjun som räknas till Nardwuars allra starkaste stunder, och som banade väg för en stund med Jay Z, visar en Pharrell Williams uppenbart chockad, nästan mållös över alla prylar som han blir ombedd berätta om. Dessa tio minuter visar verkligen vilken otrolig researcher Nardwuar är, och att han förtjänar all kredd i världen för sitt engagemang, sin passion och för sin ljuvliga off the chart-karaktär. Mysfaktor till tusen.

7. Kendrick Lamar (2012)

Lamar har inte den blekaste aning vad som kommer hända – tills första frågan om ett samtal från Dr. Dre landar med ett brak. Helt plötsligt befinner de sig på samma nivå, och den kritikerrosade hiphop-artisten ger grönt ljus. I den här intervjun når Nardwuar nästan stalkernivå när han frågar om en gammal klasskamrat till Lamar från sjunde klass. Ett vågat drag som antingen flippar eller floppar, men som här går hem utan problem. Klockrent möte!

8. Joey Bada$$/Pro Era (2013)

Hiphop-kollektiven är Nardwuars mest underhållande intervjuoffer, och Joey Bada$$ tillsammans med Pro Era är några av de härligaste snubbarna i musikbranschen. Här briljerar Nardwuar och styr intervjun galant – även när det rör sig om ett dussin personer. Älskar hur han i början gaddar ihop sig med CJ Fly mot de andra i frågan om de är ett ”rock’n’roll-crew” eller inte, och när hela gruppen besmyckar honom likt en julgran i slutminuterna.

A$AP Rocky/A$AP Mob (2012)

“You’re a psychic fucking genius!” utbrister Rocky efter att Nardwuar frågat om Angie Martinez, The Diplomats och McGruff. Likt intervjun med Pro Era står hela A$AP Mob här i fokus och bygger upp en störtskön vibe i den ödsliga, övergivna lagerlokalen. Slutet är sedvanligt urspårat där gruppen härjar vilt runt kanadensaren.

Henry Rollins (1998)

Sammanbiten, distansierad och märkbart irriterad – tre egenskaper som summerar den forne Black Flag-frontmannens personlighet, som alltid varit lika charmig som ett skruvstäd. Med solen i ögonen och Nardwuar på högvarv dröjer det åtta minuter tills punkikonen säger något positivt och börjar svara på frågor någorlunda utförligt. Från den inledande cringeigheten, där man inte riktigt vet om Rollins ska klappa till kanadensaren eller ej, spricker sedan allt upp och blir så belönande att man skiner upp som en sol.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA