x

Svenska popgiganter vill skapa rättvisa i musikbranschen

Svenska popgiganter vill skapa rättvisa i musikbranschen

Digitaliseringen av världen gjorde att människor kunde producera sina låtar hemma och dela dem med världen genom ett litet klick. Men den medförde också illegal kopiering, distribution och fick en hel bransch att ramla omkull. Men nu ska giganterna Björn Ulvaeus, Max Martin och Niclas Molinder göra det de tycker är viktigast: att hjälpa själva musikskaparna. 

Tillsammans har de startat stiftelsen Music Rights Awareness Foundation. Idén är att de ska kunna hjälpa artister att få rättvist betalt för sina verk genom att bidra med kunskap om hur det egentligen ska gå till när musiker ska få sin kompensation. 

– I den nya digitala världen är ofta kreatörerna den svagare parten vid förhandlingsbordet. Kunskap är makt och den kunskapen vill Music Rights Awareness förmedla, säger Björn Ulvaeus.

Enligt ett pressrelease från stiftelsen ska de “driva flera separata projekt” för att göra musikindustrin lättare att förstå för artister, oavsett ekonomiska, geografiska och kulturella skillnader. Det första projektet, Music Rights In Africa, lanserades tidigare i år och är till för att hjälpa låtskrivare i Malawi, Rwanda och Tanzania.

Besök Music Rights Awareness Foundations hemsida genom att klicka här.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA