x

GAFFA Photo Awards – här är årets bästa musikbilder

GAFFA Photo Awards – här är årets bästa musikbilder

Det handlar om att fånga ögonblicket. Inte de lättaste av uppgifter, men vi bad landets bästa musikfotografer att vara med i GAFFA Photo Awards för att nå ut med sina bilder och visa oss hur musikåret har varit i stort. Resultatet är på många sätt imponerande.

Med kameror och mobiltelefoner har såväl professionella fotografer som entusiastiska hobbyplåtare förevigat massvis av minnesvärda ögonblick. Det har fotats rocklegendarer, nya talanger, fanatisk publik – och mycket annat. Och nu är GAFFAs jury enig om årets bästa musikfoto.

Vinnaren av Skandinaviens Musikfoto blev svensken Grant Purdy, som har tagit nedanstående bild. Fotot föreställer den svenska gruppen Refuseds sångare Dennis Lyxzén och hans möte med ett fan, samtidigt som de båda crowdsurfar över en peppad publik. Ögonblicket sker under festivalen West Coast Riot Indoors i Trädgårn, Göteborg i februari.

100%

Fotografen Grant Purdy berättar om upplevelsen:

– För mig uppstår de bästa konsertupplevelserna först när man river ner de traditionella gränserna mellan scenen och publiken. När de två smälter samman till ett så uppstår också de absolut bästa konsertögonblicken. Denna bild av Dennis Lyxzén under Refuseds spelning på West Coast Riot Indoors är ett sådant tillfälle. Jag lyckades vara på rätt plats vid rätt tillfälle med kameran, men en del av mig skulle nog hellre varit nere i publikhavet.

Bilden valdes ut av en jury bestående av Tord Litleskare, Johan Lothsson och Peter Ramsdal, som är redaktörer för GAFFA Norge, Sverige och Danmark.

Juryns motivering är följande:

"Skandinaviens bästa musikfoto 2016 fångar det definitiva mötet mellan artist och fan. Det är som att Dennis Lyxzén inväntar sin blåhårige vän ovanpå ett stormigt publikhav, där uppsträckta armar och mobiltelefoner möts. Alla blickar är mot paret vilket skapar är en känsla av att det här kan sluta hur som helst. Som en cliffhanger."

Fler än 2 000 unika musikbilder fajtades i årets GAFFA Photo Awards, Skandinaviens största musikfototävling. Kategorierna var Årets Livefoto, Publikfoto, Porträttfoto, Feature, Instragram och givetvis priset som slår alla andra: Skandinaviens Bästa Musikfoto.

Se alla vinnarbilder och de som nådde andra- och tredjepris på GAFFA.se/photo. Alla finalister presenteras även i GAFFAs oktobernummer, som kommer ut 30 september.

Förutom äran vinner Grant Purdy 5 000 kronor.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA