x

Här är de farligaste artisterna att googla

Här är de farligaste artisterna att googla

Nu har Intel Security släppt ännu en undersökning där de rankar de farligaste kändisarna att söka information om på nätet. Den internationella listan toppas av Amy Schumer, men redan på andra plats hittar vi en riktig popstjärna: Justin Bieber. På topp tio efterföljs han av Rihanna, Miley Cyrus, Selena Gomez, Kesha och även Will Smith, som alla har klara musikkopplingar.

Den svenska listan, som förra året toppades av Zlatan Ibrahimovic, domineras i år av de svenska popundren Tove Lo och Zara Larsson. Tove Lo är den svensk som är allra farligast att söka på, där 10,56 procent – lite mer än var tionde sökning – leder användaren till en skadlig adress. Zara Larsson hamnar på plats två följt av Felix Kjellberg, också känd som PewDiePie, och därefter Måns Zelmerlöw.

– Att listan förändras från år till år ger en tydlig indikation på att cyberbrottslingar utnyttjar kändiskulturen och dess växlande trender. De kändisar som har haft ett framgångsrikt år blir utnyttjade som lockbete” säger Christoffer Callender, säkerhetsexpert på Intel Security i ett pressmeddelande där man även delar med sig av följande tips för ett säkert surfande:

  • Tänk efter innan du klickar. Är du till exempel intresserad av när Amy Schumer gästar Sverige igen och letar information på nätet? - Klicka då inte på någon tredjeparts-länk, utan försäkra dig om att du hamnar på hennes officiella sida.
  • Var försiktig om du använder sökordet ”torrent”. Torrent är det farligaste sökordet just nu. Ett vanligt sätt för cyberkriminella är att gömma malware i filer med andra namn som du laddar ned på din dator. Välj istället att streama i största möjliga mån.
  • Håll din personliga information privat. Ge aldrig ut personnummer, kontonummer eller mailadress till adresser du inte känner igen. Samma gäller för sidor som söker åtkomst till ditt twitter- eller facebookkonto. Dina uppgifter kan då användas i andra skadliga syften.
  • Skydda alla dina enheter. Använd skyddsåtgärder som t.ex. lösenordsskydd eller sajtanalys.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA