x

11 Essentiella med Bob Dylan

11 Essentiella med Bob Dylan

Med anledning av Nobelpriset i Litteratur, hyllar vi Bob Dylan med några av hans mest essentiella låtar. Vi kunde ha delat med oss av många fler, men utgår ifrån hans viktigaste verk.

Blowing In The Wind (1963)

Protestsången, som gav honom stor framgång internationellt. En låt han fortfarande spelar live. Den kommer från Dylans andra album The Freewheelin Bob Dylan, hans första med medstadels egna kompositioner. 

Subterranean Homesick Blues (1965)

Första låten på Dylans femte album Bringing It All Back Home, där första sidan var elektronisk och andra sidan akustisk. Det var hans första album där han anammade elgitarrer och konserten på Newport Folk Festival som följde provocerade många puritaner i publiken. Något som knappast fick Dylan att ändra riktning utan han utvecklasde istället sitt el-krävande sound på sina nästkommande plattor.

Låten är också känd för dess ikoniska musikvideo. Den var ett inslag i D.A. Pennebakers klassiska dokumentärfilm Don't Look Back från 1967.

Like A Rolling Stone (1965)

En av Dylans mest kända låtar, som han också har spelat många, många gånger. Allt som allt har han framfört den 2 010 gånger sedan live-debuten den 25 juli 1965, men den får dock backa för All Around The Watchtower från 1967 som han i skrivande stund har spelat 2 257 gånger. Det är den första låten på Dylans sjätte platta, Highway 61 Revisited, och är med sin cyniska text typisk för Dylan.

Låten är korad till världens bästa låt av Rolling Stone Magazine, som för övrigt inte är döpt efter singeln och heller inte efter Rolling Stones, utan efter Muddy Waters-spåret Rolli'n Stone. Ett handskrivet utkast till låten såldes på auktion 2014 för två miljoner dollar, vilket gör den till världens dyraste sångtext någonsin. 

Rainy Day Women #12 & 35 (1966)

Det är så många starka låtar på Dylans sjunde album: dubbelalbumet Blonde On Blonde, att vi för enkelhetens skull bara tar med den första. Låten är känd för sitt brass band-arrangemang och refrängen "everybody must get stoned". Många har uppfattat låten som en uppmaning till att bli berusad och ta droger, men det har Dylan dementerat och sagt att det är en protestsång.

Under alla omständigheter är texten, i typisk Dylan-stil, mångbottnad, då att bli stenat också kan betyda att bli straffad – både bokstavligen och bildligt. Eller kanske nedsövd och manipulerad av myndigheterna?

Lay Lady Lay (1969)

Det blev country på hans nionde album, Nashville Skyline, som med sina 27 minuter är hans kortaste fullängdare. På albumet överraskade Dylan med en mjuk, lätt, ständigt nasal croonerstämma och med romantiska kärlekssånger. Inte minst Lay Lady Lay.

Knockin' On Heaven's Door (1973)

Ännu en av hans mest kända låtar. Den härstammar från westernfilmen Pat, Garret & Billy The Kid, som Dylan både skrev musiken till och spelade en stor roll i, tillsammans med bland andra Kris Kristofferson. Filmen blev inte en jättestor succé när den kom, men den har senare blivit hyllad som ett missförstått mästerverk. Soundtracket var till stor del instrumentalt men hade också låtar med sång och där blev Knockin' On Heavens Door snabbt en stor hit. Även om den handlar om döden.

Låten har genom årens lopp blivit tolkad av Eric Clapton, Randy Crawford och Guns N' Roses, bland andra.

Tangled Up In Blue (1975)

Första låten på Dylans mästerverk Blood On The Tracks, skrevs i en tid präglad av det skröpliga äktenskapet med Sara, som Dylan hade varit gift med sedan 1965. Paret skilde sig 1977. Blood On The Tracks är fyllt med låtar om kärlek som har slutat dåligt och skivan början alltså med Tangled Up In Blue.

Dylan har själv sagt att låtarna inte är självbiografiska men han och Saras gemensamma son, Jakob, säger motsatsen. 

Hurricane (1976)

Hurricane är öppningslåten på Desire, en av hans få protestlåtar efter att han fyllt 60. Den handlar om boxaren Rubin "Hurricane" Carter, som blev dömd till livstids fängelse 1967 för trippelmord. Han själv och många andra hävdade att han var oskyldigt dömd. Det kom rätten också fram till 1985 och Carter blev till slut frisläppt efter att ha varit inspärrad i 19 år. Carters historia visas också i filmen Hurricane (1999) med Denzel Washington i huvudrollen. 

Carter dog i april 2014, 76 år gammal.

Man In The Long Black Coat (1989)

Dylan gjorde lite av en comeback med det Daniel Lanois-producerade albumet Oh Mercy från 1989 efter ett antal album som i mångas mening ansågs svaga. Man In The Long Black Coat är en dyster, bluesig vals med munspel och Dylans förklarande: "Not a word of goodbye, not even a note / She gone with the man / In the long black coat".

Lägg för övrigt märke till hans staccato-hackande sätt att sjunga låtarna på.

Make You Feel My Love (1997)

Time Out Of Mind, som också är producerat av Lanois, är en riktig pärla i Dylans katalog. Här finner vi bland annat den innerliga kärlekslåten Make You Feel My Love. Texten är kanske överraskande klichéartad för att vara en Dylan-låt – "Nothing that I wouldn't do / Go to the ends / of the Earth for you / to make you feel my love" – men melodin är så vacker och Dylans röst i ett sådant empatiskt läge att du tror på varje ord.

Adele gjorde en fin tolkning av den på sitt storsäljande debutalbum 19 från 2008.

Scarlet Town (2012)

"Put your heart on a platter and see who will bite", sjunger Dylan i Scarlet Town, en stark, banjospelad ballad från hans senaste album, Tempest. Ett album som visar att hans låtskrivarpenna fortfarande är vass.

Vilken är din favorit i Bob Dylans låtskatt? Kommentera här nere.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA