x

Osäker framtid för hyllad svensk festival

Osäker framtid för hyllad svensk festival

Festivalen Musikens Makt är inte längre bara en Luleå-angelägenhet. Genom åren den bjudit på en strid ström av intressanta artister, både lokala som internationella, och i år blev den helt köttfri. Något som också skapat ringar på vattnet. Frågan är dock om Musikens Makt har en framtid i staden. Det fyra år långa kontraktet med Luleå kommun löper nämligen ut i år och arrangören står för närvarande utan klara besked.

– Vi vet ingenting om vad som händer 2017, säger Håkan Wiklund, tillväxtkontoret vid Luleå kommun till tidningen NSD.

När GAFFA når arrangören Elisabeth Rosenbrand för en kommentar berättar hon att det ska presenteras en utvärdering för kommunen på måndag. Men ett budgetbeslut tas först i november.

– Utvärderingen visar att luleborna är väldigt nöjda. Musikens Makt har vuxit och blivit bättre varje år. Jag hoppas att Luleå Kommun fokuserar på det, och att de inser vilken fantastisk musikfestival som finns i staden. Att vår framtid inte ska hänga på gamla konflikter.

Musikens Makt startade bland annat för att få bukt på en helg där många ungdomar hade sin alkoholdebut.

– Då gick Musikens Makt in för att vara en drogfri festival. Det har funkat bra, fyllan har minskat jättemycket. Men efter det har festivalen vuxit sig större än att bara vara en ungdomsgrej. Den drar fortfarande till sig mycket ungdomar, men de flesta är mellan 20-30 år och vi har ju velat ha det så. Vi har bokat för att få en åldersblandning. Då blir det automatiskt lugnare.

Det här hoppas Elisabeth Rosenbrand att beslutsfattarna i slutändan ska se och inte bara titta på vad festivalen generar i pengar. Att någon inom kultursektionen inte har en maktposition är olyckligt, menar hon.

– Just nu är det väldigt fokuserat på tillväxt i Luleå. Problemet är väl att de har svårt att se kopplingen mellan en bra musikfestival och tillväxt. Hur Musikens Makt gynnar staden i det långa loppet. Framför allt måste kulturen få ha ett egenvärde och inte bara få finnas till för att dra in pengar till andra näringar som till exempel turism eller handel.

Även om ett klart besked kommer först i november hoppas Elisabeth Rosenbrand få klarhet om framtiden inom det närmaste.

– Vi behöver komma igång med arbetet. Därför hoppas jag att de ska bestämma sig snart. Vill de ha en musikfestival så får vi lösa resten. Vi får ju så himla positiv respons i övrigt, från Luleås befolkning och från branschen.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA