x

Samuel visar samplingens källa med snygga Instagram-klipp

Samuel visar samplingens källa med snygga Instagram-klipp

Samuel Michaelsson driver Instagramkontot @thesamplelesson. Idén inleddes för tre år sedan som en Spotifylista han hade tillsammans med en kompis, där de hade som mål att gräva fram de samplingar som används i deras favoritlåtar. Samuel berättar att han alltid har varit fascinerad av hur artister, och framför allt hiphop-producenter, plockar bitar från andra genrer och återanvänder dem för att skapa nya ljudbilder.

 – Den första låten jag la in i listan var ingen direkt hit: rapparen Wales låt The Friends N Strangers som använder sig av Ronnie Laws låt med samma namn från 1977, säger Samuel Michaelsson till GAFFA.

Efter det följde en mängd mer eller mindre klassiska låtar som till exempel Dr. Dres The Next Episode som samplar David McCallums The Edge.

– Men även mer obskyra original som till exempel Gyöngyhajú Lány från 1969 av det ungerska psykrockbandet Omega, som Kanye West plockade upp och använde sig av i slutet av låten New Slaves från Yeezus.

Med tanke på Samuels grafiska bakgrund kände han att han kunde dra konceptet längre än bara en Spotifylista.

– Så det kändes naturligt att teckna av artisterna tillsammans med en liten snutt av varje låt paketerat som en 15-sekunderslektion i var musiken faktiskt kommer från – en sample lesson! 

Syftet med sidan är att ge kredd till originalartisterna som skapade de låtar som samplats.

– Samtidigt hade jag själv antagligen aldrig upptäckt 60-talskvartetten The Charmels om jag inte hade lyssnat på Wu-Tang Clan så mycket, så det är lite av en hyllning till båda sidor. Sen tycker jag personligen att det är roligt att belysa vissa artister som jag inte tycker får tillräckligt mycket uppmärksamhet, det är lite som att vara DJ och spela sina favoriter, fast man spelar bara en låt i veckan.

Samuel har som mål för framtiden att skapa någon slags karta över samplingar där man kan se hur allt är sammankopplat och hänger ihop musikaliskt.

– Men framför allt kombinerar The Sample Lesson två saker som jag ändå gör hela tiden; att sitta och rita och lyssna på hiphop. 

De reaktioner han har fått har varit väldigt positiva och tack vare Ametist Azordegan som var snäll nog att sprida ett inlägg har Samuel fått en hel del bra respons från musiknördar landet runt. 

– När jag la upp låten Back Up av Dej Loaf som samplar Chicago Juke-klassikern Back Up Off Me av DJ Clent så taggade jag honom på Instagram och hans reaktion var väldigt positiv men han skämtade och tyckte att jag borde valt en bättre bild ("Somebody just told me I look like Beavis and Butthead's black friend...") Jag blev även kontaktad av ett konstmuseum i Miami där R&B-sångaren Timmy Thomas skulle uppträda, de ville använda sig av posten där jag belyste hur Drake samplat honom i hitlåten Hotline Bling.

Kolla in några illustrationer och videor Samuel publicerat på sitt Instagram-konto @thesamplelesson: 

 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA