x

Tysk forskare söker svenskheten i vår musik

Tysk forskare söker svenskheten i vår musik

Hur avspeglas svenskheten i vår musik? Det krävs en tysk för att få svar på den frågan, verkar det som. P4 Kulturnytt uppmärksammar den tyska forskaren Melanie Schiller som just nu är i Sverige för att lyssna, läsa och analysera svensk musik.

– Nationalistiska partier blir större i alla länder, samtidigt blir frågan om europeisk och nationell identitet trängande i alla länder också. Vad betyder det till exempel att vara tysk eller svensk?, är en av frågorna Melanie Schiller ställer sig, skriver P4 Kulturnytt.

Forskaren ger exempel på svenska hiphop-artister.

– Folk som Silvana Imam och Erik Lundin, kan genom musiken säga vad de tänker om svenskhet och hur det fungerar. De kanske inte hade haft en så stor röst om deras musik inte varit så populär.

Melanie Schiller har valt att göra studien i Sverige då vi är en av världens största musikexportörer och tog emot flest flyktingar per capita i Europa förra året.

Forskningen går ut på att Melanie Schiller, som talar svenska efter ett års utbildning här, analyserar låtar och dess texter som hon tycker är intressanta. Hon har också frågat runt bland människor hon mött och även kända personer som kronprinsessan Viktoria och artisten Dogge Doggelito. Att hon själv är tyska ser hon som något positivt för studien.

– Jag tänker att svenskhet har mycket att göra med undertext, något som är osagt och outtalat. För man antar att man förstår, att man vet. Men jag förstår inte, jag vet inte, så jag måste fråga och folk måste svara helt konkret. Så jag tror att det också är en fördel, säger hon till P4.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA