x

Så ska sexuella övergrepp motverkas inom livemusiken

Så ska sexuella övergrepp motverkas inom livemusiken

Som vi alla vet pågick det i somras en intensiv debatt kring mäns sexuella övergrepp mot kvinnor på festivaler och konserter i Sverige. Nu har Livemusik Sverige och RFSU gått ihop i ett samarbete för att motverka detta samt stärka allas rätt att bestämma över sin egen sexualitet och sina kroppar på musikfestivaler, skriver de i ett pressmeddelande. 

– Vi tror att vi tillsammans tillför expertis från våra respektive områden, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig för Livemusik Sverige. Vi kan musikarrangemang och allt vad det innebär medan RFSU står för kunskap kring förebyggande arbete och ömsesidighet mellan människor. Tillsammans vill vi arbeta för en miljö där alla människor har rätt till kroppslig integritet och sexuell frihet där man bestämmer över sitt eget liv. 

Livemusik Sverige ger tillgång till landets konsertarrangörer och festivaler där RFSU bland annat bidrar med utbildning av Livemusik Sveriges medlemmar i frågor om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet och kropp. Vilket Pelle Ullholm, sakkunnig sexualupplysning hos RFSU, ser mycket positivt på initiativet från Livemusik Sverige.

– Sexuella övergrepp förekommer överallt och på alla nivåer i samhället, men många blundar för problemen. Livemusik Sverige visar att man verkligen vill hitta vägar att minska övergreppen. Och för vår del så når vi i förlängningen inte bara aktörer inom livemusiken i Sverige, utan också dess publik, säger han.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA