x

Klassisk musikscen i Stockholm hotad

Klassisk musikscen i Stockholm hotad

Svenska Kapsylfabriken på Södermalm bistår med bland annat studior, kafé och konsertverksamhet. En kulturinstitution helt enkelt. Nu känner sig flera av föreningens medlemmar att verksamheten är hotad, skriver mitti.se. Anledningen är att Stockholm stad har beslutat sig för att bygga 132 lägenheter tvärs över gaten till Kapsylen.

– Vi är inte emot att det byggs nya bostäder, men vi är oroliga att det kommer att inverka på vår verksamhet, säger Per Liedner, arkitekt och en av grundarna till Kapsylen till mitti.se.

Punklegendaren Tompa Eken är en av de som har drivit Scen 44 och Kafé 44 sedan 1990. Han menar att det räcker med att en granne klagar för att konsertverksamheten ska känna sig hotad. Kapsylen har spelningar tisdagar och torsdagar under hela skolåret och under ett år fördelas cirka 30 spelningar på helgerna. Här har storheter som Kent och Thåström inlett sina karriärer, skriver mitti.se, och det satsas fortfarande mycket på att nya talanger ska få visa upp sig.

– Vi är ensamma i stan att ha den här verksamheten. Det är helt unikt det här. Vi har till exempel ingen åldersgräns på spelningarna, säger Tompa Eken till mitti.se.

Enligt Roger Mogert (S) som är stadsbyggnadsråd går det inte att skriva in i byggplanerna att Kapsylens fortlevnad säkras.

– I USA finns möjligheten att avtala bort rätten att överklaga för grannar, men så kan man inte göra i Sverige. Det vi kan tänka på är att de finns där när vi gör planerna, säger han till mitti.se.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA