x

Efter infekterad relation stoppar kommun festival-finansiering

Efter infekterad relation stoppar kommun festival-finansiering

Det ser mörkt ut för festivalen Musikens Makt i Luleå. Nu har stadens tillväxtkontor beslutat sig för att stoppa finansieringen av festivalen med förslaget att den istället ska upphandlas i framtiden.

– Kommunen står för 80 procent av finansieringen. Samtidigt är vi väldigt tydliga med vad vi vill ha för festival. När den ska hållas, den ska vara drogfri och den ska ha ungdomar som målgrupp. Sammantaget liknar det mycket en beställning och då är min bedömning att det här borde upphandlas. Det möjliggör konkurrens och det blir det bästa utnyttjandet av skattemedel, säger Håkan Wiklund, tillväxtstrateg till NSD.

En av arrangörerna till Musikens Makt, Elisabeth Rosenbrand, reagerar starkt på Håkan Wiklunds svar.

– Att de pratar om vilken typ av festival de vill ha visar så tydligt att de inte är intresserade av att diskutera hur festivalen kan utvecklas. Vi har ju visioner som de inte ens har lyssnat på. De pratar om det Musikens Makt som föddes för sex år sedan, sen dess har festivalen vuxit sig för stor för att endast vara en skolstartsgrej för gymnasieungdomar, men de är kvar i det tänket. Så ofattbart korkat att kasta bort det starka varumärke som festivalen blivit, säger Elisabeth Rosenbrand till GAFFA.

Hon tror också att andra anledningar ligger till grund för beslutet.

– Vi har haft en dålig relation med kommunen länge. Det har egentligen inte varit några stora konflikter, men vi har varit lite obekväma att jobba med, ifrågasatt saker.

Elisabeth Rosenbrand pekar bland annat på när hon i en facebookstatus reagerade på kommunens val att inte betala ut artistgage under en invigning. Ett uttalande som resulterade i ett hot från stadens tillväxtchef, som svarade:

”Med tanke på att Luleå kommun har finansierat eran lön för Musikens makt de senaste 3 åren....så borde ni kanske vara lite mindre kritiska och ironiska!”

Hon anser att kommunen efter det har tagit alla chanser de kunnat för att riva upp framtida samarbeten.

– Men vi undrade in i det sista om de verkligen skulle göra det. Vi har fått så god press. Alla älskar festivalen. Vi hör det från artisterna som vill komma tillbaka och publiken som vill ha mer.

"Vi skulle aldrig vinna"

Att kommunen ska upphandla just konceptet Musikens Makt ser hon som en omöjlighet då det ägs av arrangörerna. Hon tror snarare att en helt ny festival tar form om det blir en festival över huvudtaget.– I teorin skulle vi kunna lämna in ett anbud på Musikens Makt. Om vårt är det bästa vinner vi, men vi skulle aldrig vinna. De försöker göra det till vårt val, att vi har en chans att fortsätta, men att det då är upp till oss. Men en offentlig upphandling tar flera månader och vi har inte den tiden. Det är november redan.I och med tillväxtkontorets besked har det nu startats en kampanj, där de som vill ha kvar Musikens Makt ombeds att byta sin profilbild till en med festivalens logga och med texten ”Låt inte makten tysta musiken”. Kampanjen går under hashtaggen #domkanintehöramusiken, som är hämtad från en Masshysteri-låt. Elisabeth Rosenbrand har märkt av ett stort engagemang för att behålla festivalen. Även artisten Matti Alkberg, ordförande i Musikens Makt, har startat namninsamlingen "Rädda Musikens Makt".

– Jag har fått jättemycket meddelande från folk som har varit helt förtvivlade. Det händer inte så mycket här, och det som lyfts fram är exempelvis hockey och andra extremt manliga företeelser. Musikens Makt har varit ett alternativ till det. Kommunen förstår nog inte hur stor inverkan det här beslutet har på staden.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA