x

Så var Peter Dohertys spelning på Le Bataclan – "Jag och många andra grät"

Så var Peter Dohertys spelning på Le Bataclan – "Jag och många andra grät"

Igår kväll gav Peter Doherty en spelning på Le Bataclan. Musiklokalen där 89 personer miste sina liv i ett terroristattentat för ett år sedan. GAFFAs chefredaktör Johan Lothsson var på plats i Paris för ett reportage som kommer i GAFFAs decembernummer.

– Konserten inleddes med att Peter drog igång allsång till den franska nationalsången kompad av en violin. Oerhört starkt! Mycket tårar, men också glädje och en varm anda i lokalen, berättar han från Paris.

Utåt sett märkte man inte av att det skulle vara mer säkerhet än vid en vanlig konsert. Inga militärer utanför, bara vanliga konserthusvakter.

– Peter var som vanligt gränslös och gitarrer, munspel, rosor och flaggor flög fram och tillbaka mellan bandet och publiken. Det var en spelning med väldigt levande arrangemang, saker skedde spontant och det fanns inga inövade mellansnack, säger Johan Lothsson.

– Jag vet för jag var med på repetitionen i Peters hus kvällen innan.

Han hälsar vidare att Carl Barat gästade på några låtar, men tog inte över showen på något sätt, utan lät Peter och hans låtar stå i centrum.

– "Amy Winehouse"-låten Flags Of The Old Regime gjordes i en lång utdragen version som var fruktansvärt fin i slutet av spelningen. Det kändes som att den låten blev symbolen för kvällen eftersom den handlar och liv och död. Jag och många andra grät, säger Johan Lothsson.

Peter Doherty släpper sitt andra soloalbum, Hamburg Demonstrations, den 2 december och samma dag kan man läsa ett exklusivt reportage i GAFFA. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA