Freddie Wadlings okända garage-samling ställs ut

Freddie Wadlings okända garage-samling ställs ut

Snart ett år efter musikern Freddie Wadlings bortgång ska Göteborgs Stadsmuseum, med hjälp hans änka Bella Wadling, ställa ut en samling av föremål som han samlat på sig genom åren i sitt garage.

Under hösten 2016 hörde Henryk Lipp, tidigare samarbetspartner med Freddie Wadling, och Bella Wadling av sig till Göteborgs Stadsmuseum och bad om hjälp att sortera ett garage. Det hus som Freddie och Bella bodde i brann ner sommaren 2014, men inte deras garage som stod fullproppat med flyttlådor.

Tack vare Freddie Wadlings påverkan på både Göteborgs och Sveriges kulturliv så valde Göteborgs Stadsmuseum att gå vidare med Henryk och Bellas förfrågan. En första genomgång av Freddies och Bellas garage gjordes i oktober 2016. Ett urval av teckningar och texter flyttades till Stadsmuseets lokaler och i ett tidigt stadie stod det klart att det fanns tillräckligt med material för att göra en utställning.

– Freddie verkade själv aldrig sålla eller göra något eget urval, han påbörjade bara nästa teckning. Och just att det finns ett sådant omfattande material har gjort arbetet med urval mer utmanande och komplext, säger Maja Björk Lindahl, utställningsproducent på Göteborgs Stadsmuseum, i ett pressmeddelande.

Materialet från garaget består av allt från skisser, teckningar, foton, tidningar, böcker, kassettband, skivor, affischer, ockulta och religiösa objekt och skräckrekvisita.

– Titeln Freddie Wadlings Kabinett är tänkt att föra tankarna till ett litet rum, till lådor och fack men också till en krets av insatta. Och förstås till kuriosa- eller skräckkabinett med tanke på Freddies dragning till mörkret. Men det är ett mörker som vägs upp av mycket humor och ljus, säger Maja Björk Lindahl.

Utställningen Freddie Wadlings Kabinett öppnar den 2 juni.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA