x

Jay Z så gott som borta från Spotify

Jay Z så gott som borta från Spotify

Från och med i lördags fanns inte något av hiphop-artisten Jay Z:s tolv album kvar på Spotify, skriver Bloomberg. Endast hans samarbeten med R&B-artisten R. Kelly kan höras på streamingtjänsten.

Enligt Spotify Ltd. har hans musik tagits bort enligt begäran av Jay Z som länge varit kritisk mot streamingtjänster och som själv äger konkurrenten Tidal. 2014 tog han över Tidal för att bättre kunna kompensera artister och ge dem en större andel av intäkterna.

Idag står streamingtjänster för mer än hälften av Amerikas försäljning av musik och det ökande antalet betalande användare har gett musikindustrin en rejäl skjuts de senaste två åren. Spotify är ledande på marknaden med 50 miljoner betalande användare, men trots det lyssnar mer än hälften av dess användare gratis. En sak som bland annat Taylor Swift kritiserat.

Artister under Universal Music Group kommer, i och med ett nytt avtal, kunna begränsa nya släpp till endast betalande användare i två veckor. En sak som Jay Z:s medarbetare gjort på ett liknande sätt genom att endast släppa deras musik på Tidal innan det blir tillgängligt på alla andra håll.

Några av Jay Z:s album är fortfarande tillängliga på Apple Music, den näst största streamingtjänsten efter Spotify. Men om han någon gång kommer att återvända till Spotify är dock oklart i dagsläget.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA