Malmöfestivalen med stort släpp – mycket guld i den här listan

Malmöfestivalen med stort släpp – mycket guld i den här listan

Att Malmöfestivalen är en av Sveriges starkaste stadsfestivaler råder det inga tvivel om. Att den dessutom är gratis gör det hela än bättre. Idag skickar arrangören ut tolv nya namn och här ser vi livefavoriter som Daniel Norgren, Frida Hyvönen och The Hives dela plats med indiefolk-veteranen M. Ward och en av nutidens mest intressanta rappare: Princess Nokia.

Kolla in hela släppet här med arrangörens kommentarer:

Courtney Marie Andrews (us)
Med sin låtskrivarpenna och sitt precisa 70-talsanslag har amerikanska Courtney Marie Andrews dykt upp som det nya löftet på americana-scenen. Hennes debutalbum ”Honest life” (2016) har gett upphov till jämförelser med storheter som Joni Mitchell och Linda Ronstadt. Förbered er på en riktigt stark stund när Courtney Marie Andrews kommer till Malmöfestivalen med sina sånger om uppbrott och livskval.

Fatoumata Diawara & Hindi Zahra (mli/mar)
Sångerskan och gitarristen Fatoumata Diawara och sångerskan och låtskrivaren Hindi Zahra har en vänskap som föddes för drygt tio år sedan under en gemensam konsert. Hindi Zahra har sina rötter i Marocko men bor sedan många år i Paris. Fatoumata Diawara är född på Elfenbenskusten men räknar Mali som sitt hemland. Efter världomspännande soloturnéer återförenas de nu på Stortorget i Malmö i samband med turnén Olympic Café Tour. Förvänta er soul, folk, blues och jazz i en och samma cocktail!

Daniel Norgren
Magiskt är ett ord som passar bra för att beskriva Daniel Norgrens spelningar. Hans musik är innerlig, passionerat skitig och hoppfull boogie som kommer så nära att det är svårt att värja sig. Efter Grammisnomineringar, utsålda turnéer och bejublade framträdanden på bland annat Way Out West kommer nu Daniel Norgren till Malmöfestivalen. Det blir hans enda festivalspelning i sommar!

Frida Hyvönen
Med sin unika röst, sina lysande texter och pianodrivna melodier har Frida Hyvönen varit en av den svenska popmusikscenens mest tongivande artister under det senaste decenniet. I vintras släppte hon albumet ”Kvinnor och barn”, en samling starka historier, berättade genom träffsäkra texter och dramatiska ljudkulisser. Albumet har mottagits varmt och belönades med två Grammisar tidigare i år.

The Hives
För nästan tjugo år sedan släppte The Hives sitt debutalbum ”Barely legal”. Sedan dess har de erövrat världen med sin energistinna och avväpnande rock klädd i svart-vita kostymer. De har sålt miljontals album, haft ett pärlband av hits och blivit hyllade av kritikerna som ett av världens främsta liveband. När Howlin’ Pelle Almqvist med manskap uppträder på Malmöfestivalen räknar vi med att de kommer att golva oss med en scenshow utöver det vanliga.

Honne (uk)
Med influenser från 1970- och 80-talen gör engelska duon Honne electrodoftande soulmusik som kretsar kring bra och dåliga dagar i förhållanden 2017. Det är modern kärlek i en digital tidsålder där brinnande hjärtan döljs bakom välknäppta skjortor. Funkigt och direkt, precis som bandets namn antyder. Honne är nämligen japanska för ”äkta känsla”!

Jonathan Johansson
Malmösonen Jonathan Johansson har sedan genombrottet med 2009 års album ”En hand i himlen” byggt musikaliska monument av livets obekväma spektakel. Med dessa har han blivit en älskad och nödvändig del av landets musikscen. Hösten 2016 släppte han sitt senaste album, ”Love & Devotion”, ett modernt och poppigt verk med dekadenta kanter. Jonathan Johansson gjorde en bejublad spelning på Malmöfestivalen 2015. Kan vi hoppas på en repris?

Karl Blau (us)
Karl Blau är en amerikansk multiinstrumentalist, sångare och DIY-artist som gjort sig känd för sitt eklektiska sound. Han har gett ut en mängd hemmasnickrade album, både självfinansierade och på små etiketter som K Records. 2016 kom albumet ”Introducing Karl Blau” där han gör mörka och hoppfulla covers av countryhits från Nashville från 60- och 70-talet.

Little Jinder
Med hyllade albumet ”Allting Suger”, omtalade turnéer och en medverkan i tv-succén Så mycket bättre var 2016 något av ett höjdarår för Little Jinder. 2017 har börjat minst lika starkt med singeln ”Kvicksand”. Ett nytt album är planerat till i höst och innan dess förärar Little Jinder oss med ett besök. Räkna med mångfärgade melodier och elektronisk pop av bästa sort!

M. Ward (us)
En lätt hes stämma, ett fast grepp om gitarren och en mästerlig känsla för melodier. M. Ward har gjort oss bortskämda med sin pålitliga folkindie. Sedan karriären inleddes i slutet av 90-talet har han släppt fina album som ”Post-war” och ”Hold time”. När han inte spelat själv har han ingått i duon She & Him med Zooey Deschanel och supergruppen Monsters of Folk. I sommar gör M. Ward två exklusiva spelningar i Sverige, varav den ena är på Malmöfestivalen!

Princess Nokia (us)
Princess Nokia är ett musikkollektiv som leds av 24-åriga Destiny Nicole Ortiz. Destiny är en ny och mångfacetterad artist på New Yorks undergroundscen som blandar mörka beats, triphop och R&B till ett oförutsägbart sound. I sin musik behandlar hon teman som feminism, miljö och sex och droger i en framåtskridande ram. 2016 släppte Princess Nokia rapalbumet ”1992” som hyllats för sitt råa tilltal och sin träffsäkra lyrik.

Slowgold
Slowgold är Amanda Wernes musikaliska alias. Hon skapar tidlösa och poetiska historier som bärs fram genom drömsk prärierock. Slowgold har hyllats av både svensk och utländsk musikpress och i början av 2017 kom hennes senaste album ”Drömmar”. En skiva om att våga drömma om en bättre tillvaro och samtidigt stå med båda fötterna på jorden. Slowgold gör det bättre än någon annan svensk artist just nu.

Malmöfestivalen sker 11 - 18 augusti.

LÄS OCKSÅ: Malmöfestivalen presenterar tunga svenska namn

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA