x

Svenska festivaler långtifrån jämställda

Svenska festivaler långtifrån jämställda

68 procent av akterna på Sveriges tio största festivaler består av en majoritet män. Det visar den årliga undersökningen från Jämställd Festival, som granskat könsfördelningen på Sveriges festivalscener sen sommaren 2012.

Årets prognos visar inte på någon större skillnad jämfört med förra året – de festivaler som tidigare år legat på runt 80-90 procent mansdominans fortsätter att göra det, medan flera av de större festivalerna fortsätter att boka en jämnt könsfördelad lineup. 

– Många av de större festivalerna ligger kvar på ungefär samma siffror som när vi började räkna för sex år sedan, trots att de mycket väl vet om hur statistiken ser ut, säger Kristina Wicksell, pressansvarig på Jämställd Festival, i ett pressmeddelande.

Framför allt är det de genresmala festivalerna som har en låg andel kvinnor på sina scener, såsom metalfestivalen Getaway Rock med 94 procent mansdominerade akter och Emmabodafestivalen med 88 procent mansdominerade akter. Bråvalla som pågår nu i helgen ligger också i toppen bland de mer mansdominerade festivalerna, med sina 81 procent.

Stockholm Music & Arts, Popaganda och Storsjöyran har sen några år tillbaka haft en stadigt jämn könsfördelning på sina scener och utmärker sig därmed från större delen av svensk festivalscen.

– De festivaler som för ett par år sedan bestämde sig för att boka en jämnt könsfördelad lineup har fortsatt med det sen dess, vilket förstås är glädjande. Jag hoppas att deras arbete kommer påverka musikbranschen på lång sikt, avslutar Kristina Wicksell.

Jämställd Festivals granskning av de tio största musikfestivalerna 2017

Gefle metal festival:

94 % mansdominerade och 6 % kvinnodominerade akter

Sweden rock:

92 % mansdominerade och 8 % kvinnodominerade akter

Summerburst:

89 % mansdominerade och 11 % kvinnodominerade akter akter

Emmabodafestivalen:

88 % mansdominerade, 11 % kvinnodominerade och 1 % mixade akter

Bråvalla:

81 % mansdominerade, 18 % kvinnodominerade och 1 % mixade akter

Way out West:

66 % mansdominerade och 34 % kvinnodominerade akter

Storsjöyran:

50 % mansdominerade, 45 % kvinnodominerade och 5 % mixade akter

Urkult:

43 % mansdominerade, 45 % kvinnodominerade och 12 % mixade akter

Popaganda:

42 % mansdominerade och 58 % kvinnodominerade akter

Stockholm Music & Arts:

33 % mansdominerade och 67 % kvinnodominerade akter

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA