12 spelningar du måste se på Way Out West

12 spelningar du måste se på Way Out West

GAFFAs skribenter på plats skickar ut en lista på personliga konsertmåsten. Vad ser du mest fram emot?
 
TORSDAG 10/8
 
Perfume Genius
Var? Linné
När? 14:40
Bakom artistnamnet Perfume Genius döljer sig Mike Hadreas och Way Out Wests absolut bästa bokning. Antingen det är genom stilla pianobitar eller feta popbuketter så är Hadreas musik sådan att den smälter alla hjärtan. Även de av sten. Små och stora queerberättelser som livbojar för de som känner sig annorlunda. (Emil Viksell)
 

Angel Olsen
Var? Linné
När? 15.50
Angel Olsens ruffiga lo-fi-folk har vuxit för varje album och My Woman var ett av fjolårets allra, allra bästa. Live får de råa, obarmhärtigt uttryckta känslorna än större slagkraft när hennes aviga sångröst går rakt in i medvetandet hos alla och envar. (Tommy Juto)

Young Thug
Var: Linné
När: 20:15
Någonting säger mig att Young Thug kommer bli det här årets Stormzy. Japp, det finns ett pre och ett post Stormzy när vi snackar Way Out West och det är inte så konstigt. Det han gjorde 2016 går inte att förklara i ord om man inte vill slänga sig med utnötta ord som ”eufori” och ”kaos”. Young Thug sysslar inte med grime, men han är en jävel på att röja i skiten och ta fram de där djuriska vibbarna vi alla försöker stänga inom oss. (Daniel Horn)

Sunflower Bean
Var? Folkteatern
När? 23.00
Om man slår upp ordet coolhet så finns det garanterat en bild på Sunflower Bean där. Ursäkta den utdaterade bröllopstalshälsningen. Det utlovas härligt ekande 60-talsgitarrer och förra årets Human Ceremony var en av årets höjdpunkter. Mysfest! (Simon Lundberg)
 
FREDAG 11/8
 
Thee Oh Sees
Var? Linné
När? 17:50
Det här är förmodligen den nya garagerockens mest stolta fanbärare. Musiken är indränkt i eko och reverb, musik som låter som en roliga svampar-tripp känns. Med fantastiska klipp från Pitchfork-festivalen färskt i minnet kan vi bara hoppas på att San Francisco-gruppen är precis lika pigga i Göteborg. (För den garage-glada bör det tilläggas att Black Lips ger en spelning i Göteborg under lördagen. Dock inte i WOW:s regi. Googla upp! Ett måste-se!) (DH)
 
Feist
Var? Azalea
När? 18.45
Feist är ett jävla geni och om den här showen inte hörs hela vägen till Karesuando upp i norr så blir jag chockad. Med ett av årets bästa släpp i och med Pleasure har Feist en stabil lista med fantastisk indiepop. (SL)
 
The Afghan Whigs
Var? Linné
När? 21.15
Veteranerna från Cincinnati med den djuriske soulgrungekonungen Greg Dulli i spetsen har sedan återföreningen släppt två album varav det senaste, In Spades, kom i maj i år. Gitarristen Dave Rosser avled tragiskt i cancer för bara några veckor sedan, men turnén – som redan var planerad utan den alltför tärde Rossers medverkan – genomförs som planerat. (TJ)
 

Sarah Klang
Var? Folk (och i GAFFA-vagnen 15:45)
När? 23:30
Sarah Klang har bara släppt två singlar, men vill du vara tidigt ute med en artist som om några år kommer fylla betydligt större arenor så är det bara till att fånga henne på Stay Out West. Klang har något omedelbart i sitt uttryck. Det där som kallas ”it” på sådana där talangshower. Hennes vemodiga americana är exceptionell. Och det spelar egentligen ingen roll om du överhuvudtaget gillar sådan där light-country eller inte. Du kommer älska detta. Jag lovar. (EV)

LÖRDAG 12/8

The Blaze
Var? Linné
När? 22:45

Den elektroniska duon The Blaze består av Jonathan och Guillaume Alric. För dessa kusiner är det visuella exakt lika viktigt som musiken. Deras videor är audiovisuella mästerverk. Produktioner som korsbefruktar maskulinitet med känslosam skörhet. Och blandar dröm med urban realism. Allt till tonerna av vemodig och suggestiv house. Det kan inte bli annat än lika fantastiskt live. (EV)

Hurray For The Riff Raff
Var? Pustervik Stora
När? 23.00
Ja, Lana Del Rey uppträder på lördagen och det kommer bli awesome. Men om du redan sett Lana och vill prova någonting artsy och jävligt viktigt så rekommenderas Hurray For The Riff Raff. Konstnärlig indie som blandar latinamerikanska toner med politisk realness.
 
Säkert!
Var? Magasin 105
När? 00.45
Du, jag och alla som någonsin hört musik på svenska vet att ingen sätter ord i samma häpnadsväckande ordning som Annika Norlin. Det är en smaksak om man hellre vill se den avskalade extraspelningen på Höjden redan torsdag eftermiddag, men eftersom ryktet säger att det kan bli rätt skilda set skulle jag sejfa och infinna mig på båda. Det gör du också. (TJ)
 
Josefin Öhrn + The Liberation
Var? Folkteatern
När? 01:30
Sinnesvidgande psykedelisk rock klockan halv två lördag natt. Det här är förmodligen den absolut bästa avslutningen om du föredrar att detoxa dig till himmelriket, istället för att gå all in huvudstupa röj-baluns rakt in i kaklet. (DH)
 

GAFFA har även i år GAFFA-vagnen precis vid Linné-scenen. Här bjuds det på spelningar, samtal, quiz och tatueringar! Till FB-eventet.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA