x

Svenska Akademien ger ut bok om Dylan-kalabaliken

Svenska Akademien ger ut bok om Dylan-kalabaliken

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius ger ut en bok om det rabalder som uppstod efter att Nobelpriset i litteratur tilldelades Bob Dylan

Sällan har Nobelpriset lockat så mycket uppmärksamhet och orsakat så mycket debatt som när Dylan fick priset förra året.

LÄS OCKSÅ: Kritiken rasar mot Bono – efter intervju

Nu släpper Svenska Akademien boken Om Bob Dylan, skriver DN. Boken skildrar den nervösa väntan innan Dylan accepterade priset, den mediestorm som följde och krishanteringen när en av Akademiens ledamöter, Pär Wästberg, kallade Dylans tystnad "oartig och arrogant".

Dylan nobbade Nobelceremonin, men tog emot priset under stor hemlighet i samband med en av konserterna i Stockholm i våras. I elfte timmen levererade han också en inspelad Nobelföreläsning – vilket var ett krav för att kunna håva in prispengarna.

Artikeln fortsätter under videon.

Sara Danius presenterade boken på sin blogg med orden: "Om Akademiens Dylanäventyr. Bortom mediebevakningen." Och den beskrivs som ett "kärleksfullt porträtt" av DN.

Om Dylan var årets julbok från Svenska Akademien och den delades ut som julklapp till gästerna vid den den så kallade Högtidssammankomsten den 20 december. Om den privata prisceremonin med Dylan skriver Akademien

"Mötet blev just som vi hade hoppats, bara pristagaren och ledamöter, inga medier, inga kameror. Vänligt, avspänt och ändå högtidligt. Till sist tackade Dylan för sig och försvann bort i korridoren, lika omärkligt som han hade kommit."

LÄS OCKSÅ: Här är låtarna som spelats mest


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA