x

Allt fler attacker mot musiker

Allt fler attacker mot musiker

Antalet angrepp mot konstnärer ökar – och särskilt utsatta är musiker, enligt en färsk rapport från FN-organet Unesco.

Minst 430 attacker utfördes mot konstnärer runt om i världen 2016. Att jämföra med 340 stycken 2015 och 90 stycken 2014, enligt rapporten.

De allvarligaste attackerna har varit mot musiker – i 86 av fallen har offren varit musiker. De tre konstnärer som dödades förra året var också samtliga musiker. "Låttexter var orsaken till en stor del av attackerna, även om musik som en aktivitet i sig är förbjuden i vissa länder", säger rapporten.

LÄS OCKSÅ: Hon är bäst enligt kritikerna

Samtidigt står det i rapporten att det är "osannolikt" att det faktiskt har varit en så dramatisk ökning som siffrorna anger. De höga siffrorna kan istället avspegla en ökad anmälningsbenägenhet och förståelse för de utmaningar konstnärer möter.

En grundläggande rättighet

Utvecklingen är likväl ett hot mot samhällets förmåga till framsteg enligt det Svenska Unescorådets generalsekreterare Mats Djurberg:

– Kultur och konst är en viktig del av yttrandefriheten och konstnärlig frihet är en grundläggande rättighet för varje individ och samhälle, säger Djurberg i ett pressmeddelande.

Den svenskfinansierade rapporten är den andra i en serie undersökningar av det arbete som genomförs för att uppfylla Mångfaldskonventionen från 2005. En konvention som syftar till att skydda och främja mångfalden av kulturyttringar.

LÄS OCKSÅ: Indiekämpe prisas


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA