x

Gruppvåldtäkts-åtalet mot metalbandet läggs ned

Gruppvåldtäkts-åtalet mot metalbandet läggs ned

Gruppvåldtäktsåtalet mot det polska metalbandet Decapitated har lagts ned.

Det skriver The Spokesman Review, en lokaltidning i Spokane, Washington. Bandmedlemmarna anklagades för att ha gruppvåldtagit ett fan i deras turnébuss efter en konsert i staden den 31 augusti förra året. 

De fyra musikerna arresterades och fängslades, men släpptes mot borgen i december. De har hela tiden nekat till anklagelserna. Rättegången skulle ha inletts den 16 januari, men åtalet har nu släppts.

LÄS OCKSÅ: France Gall är död

Det är den offentliga biträdande åklagaren i Spokane County, Kelly Fitzgerald, som har begärt att åtalet ska läggas ned "without prejudice" (utan påverkan) – som det heter på juridikspråk. Det betyder att åtal kan väckas vid senare tidpunkt om ny information i fallet uppkommer. Orsaken till att åtalet läggs ned är "offrets välbefinnande" och "rättvisans intresse".

– Detta har varit traumatiskt för henne. Det är uppenbart att detta skulle involvera många försvarsadvokater och bli en långdragen rättegång, säger Fitzgerald till tidningen.

Och tillägger:

– Vi har diskuterat med henne och hennes advokater och känner att just nu är det bäst för henne att läka och vila. 

LÄS OCKSÅ: Se sångerskan erövra Sverige – på bästa sändningstid

Artikeln fortsätter under Facebook-inlägget.

Advokaten Steve Graham, som representerar bandets gitarrist Waclaw Kieltaya, säger till samma tidning att om rättegången hade genomförts så hade flera vittnen kunnat framträda och berätta att kvinnan befunnit sig i moshpiten under konserten. Och att skadorna hon fått under den påstådda våldtäkten egentligen uppkom när hon under konserten rörde sig intensivt.

De fyra bandmedlemmarna reser nu hem till Polen. På Facebook tackar de sina familjer, fans och vänner för stödet.

LÄS OCKSÅ: 13 000 underskrifter – "bort med Bard"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA