x

Svensk artist nekades inträde i USA

Svensk artist nekades inträde i USA

GAFFAs Veronica Larsen var under förra året i Chicago för att dels ta del av inhemsk musik, men även kika in några svenska artister som skulle visa upp sig i USA för första gången. Bland andra Cherrie. Nadia Tehran var en annan svensk redo för Red Bulls festivalsatsning, men nekades visum i sista minuten. 

– Jag vet att Red Bull Sound Select-teamet i US hade anlitat en jurist för att försöka underlätta och hjälpa till med Nadias ansökan, men trots detta fick man avslag. Dock är det inget vanligt ESTA / turistvisum, utan som artist behöver man en annan mer avancerad typ för att få uppträda, säger Sara Kallberg Communications Specialist på Red Bull, till GAFFA.

LÄS OCKSÅ: Här förvandlas Nirvanas klassiker till en glättig poppunk-dänga

I en intervju med SvD berättar nu Nadia Tehran mer om incidenten.

– Trots att jag är född i Sverige, är svensk medborgare och inbjuden av stora företag och etablerade organisationer så räcker det inte. Jag kommer inte in på det vanliga enkla visumet som andra svenskar ansöker om, utan måste söka särskilt visum, säger hon till SvD.

Hon funderar vidare på vad avslaget kan ha berott på.

– Om jag ska vara helt ärligt var USA-turnén en long shot från början. Det sitter någon i Trumps administration och så dyker det upp en tjej i burka på en svart häst, med en låt som heter Refugee och en video som är inspelad i Iran, och allt hon pratar om i intervjuer är en värld utan gränser … Jag är inte förvånad, men sårad, säger hon till tidningen.

Nadia Tehran gör sig redo för ny musik under 2018. Vi håller er underrättade.

LÄS OCKSÅ: Radiohead stämmer Lana Del Rey


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA