x

Stämmer Lana Del Rey – men har Radiohead sitt på det torra?

Stämmer Lana Del Rey – men har Radiohead sitt på det torra?

GAFFA rapporterade igår om att det pågick ett spel bakom kulisserna mellan Radiohead och Lana Del Reys advokater.

Nu står det klart att bandet stämmer den amerikanska sångerskan för att ha plagierat klassikern Creep i hennes låt Get Free.

LÄS OCKSÅ: Gruppvåldtäktsåtalet mot metalbandet läggs ned

Lana Del Rey skriver själv om stämningen på sitt Twitter-konto:

"Även om jag vet att min låt inte var inspirerad av Creep, så känner Radiohead att det var så och vill ha 100 % av intäkterna", skriver hon bland annat. Läs hela hennes inlägg nedan."

Flera GAFFA-läsare har dock påpekat att Radiohead inte har allt på det torra i den här frågan. Många har nämligen hittat fram till att den brittiska gruppen sedan tidigare beskyllts för plagiat med just Creep

Låtskrivarna Albert Hammond och Mike Hazlewood menade att bandet hade stulit delar av The Hollies-låten The Air That I Breathe.

Det hela slutade med att Hammond (som för övrigt är far till Albert Hammond Jr från The Strokes) och den nu döde Hazlewood kreddades som låtskrivare och mottog en procentdel av intäkterna från låten.

På sin hemsida skriver Albert Hammond att Radiohead då erkände stölden och att eftersom de var "ärliga med det" inte stämdes för alla intäkter som Creep genererade.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA