x

Far & Son friades – men vad hände egentligen bakom kulisserna?

Far & Son friades – men vad hände egentligen bakom kulisserna?

Två år, en The Blue Oyster-kopia och en rättegång senare friades rapduon Far & Son för den gayklubb de byggde i september 2015 på en bit rysk mark på Åland.

Men vad var det egentligen som hände?

LÄS OCKSÅ: Här är de sista liveakterna till GAFFA-Prisets gala

Rapduon bestående av Simon Gärdenfors och Frej Larsson släppte på YouTube några dagar efter rättegången, närmare bestämt 14 januari, en dokumentär under det lämpliga namnet Simon G Mot Ryska Staten. Eftersom enbart halva duon närvarade under rättegången var titeln självklar, mer info här. I det dryga 20 minuter långa klippet berättas allt från tanken bakom idén till de slutliga firande timmarna på Kägelbanan i Stockholm.

Via YouTube-kanalen Kerstin Talkshow som Sandra Ilar och Johannes Brenning står bakom kan vi se den komiska, likväl allvarliga dokumentären.

(Artikeln fortsätter under videon)

På den anrika puben Bastun i Mariehamn dagen innan rättegången berättar Simon Gärdenfors om början på vad som skulle innebära en rättegång på Ålands Tingsrätt den 11 januari 2018.

– När jag kom hem en dag så stod det en man i min trappuppgång som visade sig vara civilpolis och frågade, är det du som är Simon? Säger Simon Gärdenfors ungefär tre minuter in i klippet.

Dagen efter är det dags för rättegång. Efter en, för tittaren upplevd, humoristisk och underhållande rättegång frias duon.

LÄS OCKSÅ: Kent-kommentaren som får nätet att skratta

Michail Zubov, den ryska konsul som representerade den ryska staten sa i en intervju efter beskedet att han inte kunde uttala sig om huruvida de kommer att överklaga domen eller inte. ”Vi ska fundera” säger han.

Samma kväll som rättegången var väntade musiksläpp och Delgivningsduckningsfest på Kägelbanan. Lyssna på Dom Tar Oss Aldrig Levande här under. En låt om att bli åtalad av den ryska staten.

(Artikeln fortsätter under låten)

Den 10 februari ser vi Frej Larsson tillsammans med Joy M´Batha som värdar för GAFFA-prisets absolut första gala. Läs mer om galan här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA