x

Rappare död i syriskt bombanfall

Rappare död i syriskt bombanfall

En tysk rappare som blev IS-krigare och gifte sig med en FBI-tolk, som egentligen var satt att spionera på honom, har dödats i ett flyganfall i Syrien. 

Denis Cuspert blev känd under artistnamnet Deso Dogg på Berlins hiphopscen under 2000-talet. Han lämnade Tyskland 2012 och anslöt sig till IS. Han blev en av IS mest kända västliga krigare och framträdde i en rad propagandavideor på uppdrag av Islamistgruppen.

LÄS OCKSÅ: The Smiths-trio smider planer

Amerikanarna hävdade först att Cuspert dött i ett luftangrepp i Syrien redan 2015. Men året därpå medgav Pentagon att han fortfarande var i livet.

På onsdagen dödades 42-åringen i ett flyganfall mot byn Gharanij i den syriska provinsen, rapporterar SITE, en amerikansk sajt som övervakar IS och andra extremistorganisationer.

Chefsrekryterare

SITE har fått uppgifterna från det IS-vänliga Wafa Media Foundation, som också har publicerat åtta bilder på vad som hävdas vara Cusperts blodiga lik. 

Cuspert, som föddes i Berlin, fungerande bland annat som chefsrekryterare av tyska IS-krigare. Han har också uppmuntrar muslimer i Väst att utföra IS-inspirerade angrepp, enligt amerikanska myndigheter.

LÄS OCKSÅ: Gröngölingarnas gala – storfräsarna utan pris

År 2014 gifte sig jihadisten med Daniela Greene, en FBI-tolk som ska ha hoppat av till "andra sidan" i Syrien efter att hon blivit attraherad av Cuspert under tiden hon övervakade honom, enligt amerikanska rättsdokument.

Green återvände till USA två månader senare, erkände sig skyldig till att ha "gett falska uppgifter om internationell terrorism" och avtjänade ett två år långt fängelsestraff.

LÄS OCKSÅ: Hör skådisens osläppta album – otippat bra


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA