x

Protestsången nu fri att använda för alla

Protestsången nu fri att använda för alla

Texten och musiken till protestsången och allsångsfavoriten We Shall Overcome är nu fri att använda för alla, skriver flera amerikanska och svenska medier.

Beslutet har fattats i en amerikansk domstol efter en stämningsansökan som lämnades in 2016. Det gäller specifikt versionerna av låten från 1960 och 1963. Stämningen har drivits av bland annat producenterna bakom filmen The Butler (2013), som betalade dyrt för att använda ett litet stycke i filmen.

LÄS OCKSÅ: Rockband öppnar hotell

We Shall Overcome är från början en gospelsång från början av 1900-talet. Den gjordes känd för en vidare publik av bland annat den amerikanska medborgarrättsrörelsen under 60-talet och har spelats in av artister som Pete Seeger, Bob Dylan och Sverigeaktuella Joan Baez.

Beslutet kommer drygt ett år efter att en annan sång gjorts helt tillgänglig för allmänheten, allsångsfavoriten Happy Birthday.

LÄS OCKSÅ: Hoppade in för pappan

I Sverige är protestsången också känd som den sång den dåvarande kultur- och invandrarministern Birgit Friggebo förselog att alla skulle sjunga tillsammans under ett katastrofalt PR-besök i Stockholmsförorten Rinkeby. Den moderatledda regeringen, med Carl Bildt i spetsen, besökte stadsdelen under den rasistiskt motiverade "förste" Lasermannens (John Ausonius) härjningar.

Se det ikoniska misslyckandet och ett kort stycke nutidshistoria nedan. 

LÄS OCKSÅ: Veronica Maggio och Jocke Berg i samarbete – lyssna här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA