x

GAFFA-galan-artist utsatt för vaktvåld

GAFFA-galan-artist utsatt för vaktvåld

Rapparen Muhammed Faal, en av artisterna på Where's The Music?, blev på lördagskvällen brutalt utslängd från ett av festivalens arrangemang.

Faal var på Arbis i Norrköping när ODZ uppträdde på scen. Föregående kväll hade han själv uppträtt på samma scen och tidigare samma kväll hade han spelat på GAFFA-Prisets gala.

Uppsala-artisten berättar om händelsen i ett inlägg på Facebook och Instagram. Ett inlägg han inleder med orden "Rasism på högsta nivå". Faal skriver att han och det sällskap han kom med trakasserades av vakterna på Arbis hela kvällen. Därefter ska en av vakterna ha släpat ned honom för trapporna. Utanför kommer ytterligare en vakt och de brottar ned Where's The Music?-artisten på marken.

Två unga kvinnor i Faals sällskap ska också ha blivit utsatta för våld. En av dem fick tillbringa natten i arrest efter att polis kommit till platsen. En omskakande film från händelsen går att se i Instagram-inlägget nedan.

Artikeln fortsätter under inlägget.

 

Rasism på högsta nivå. Igår va vi på arbis i samband med "Where Is The Music?" som vi spelade på dagen innan. Först ville inte vakten släppa in oss på grund av hat för en stilig svart man med dom vackraste tjejerna i världen. Sen blev han tvungen eftersom vi hade tillträde till platsen. Hatet lyste genom hans ögon. Skulle han kunnat kalla mig neger på plats skulle det vara det första som kom från hans mun. Vi går in på Arbis o till backstagesområdet där våra vänner som ska spela befinner sig. Träffar Phanthea från Fkpscorpio som säger att det är så mycket folk kring scen o att det är bättre att vi står på balkongen o tittar på konserten. Vi gör som hon säger. Väl uppe på balkongen kommer det en tjej i personalen o säger att vi inte får vara där. Vi förklarar att vi får det, en av dom ansvariga för festivalen, bekräftat det. Hennes kollega kommer och säger att hon känner igen oss, att vi spelade där igår o att det därför är lugnt. Vakten som tidigare vägrade släppa in oss o som jag nu söker namn o bild på kommer och drar mig nerför trapporna. Detta trots att tjejen från personalen säger att det är ett missförstånd o ber oss om ursäkt medans vakten tar ut oss. Han blir extremt aggressiv o tillsammans med en annan vakt tar han ut mig och brottar ner mig på marken. Denna orättvisa är inget jag är ovan vid som en svartskalle från Gottsunda. Men det som gjorde så ont va att en av tjejerna i mitt sällskap bokstavligen blev utslängd o nerbrottad med ansiktet i snön trots att hon varken sa ett ont ord eller rörde någon av vakterna. Bara Bevis på att hennes hudfärg va grunden till Hatet som denna vakten hade i sig. En annan vit tjej i mitt sällskap blev tagen åt sidan o bads lugnas ner. Hon fick gå strax efter. Medan den mörkhyade tjejen misshandlades o förnedrades, slängdes ner från 4 trappsteg för att sedan bli nedtryckt i snön med två manliga vakter över med knäna mot hennes nacke. Jag fick övernatta i arresten och hon fick spendera några timmar i en cell hon aldrig sett förut. Detta ska inte hända i Sverige 2018 och det är rasism o maktmissbruk till dess högsta nivå. Vill gärna att ni som gick förbi och filma skickar klipp om ni ser detta på [email protected]

Ett inlägg delat av muhammed faal (@muhammed_faal)

De två kvinnorna är döttrar till den svenske dansaren Karl Dyall. Han skriver om händelsen i ett Facebook-inlägg:

Nedan en bild från när Faal och kvinnorna i sällskapet uppträdde på GAFFA-Prisets gala tidigare under lördagskvällen.

gallery_large

LÄS OCKSÅ: Kolla in alla vinnare och se GAFFA-galan här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA