x

Gripne gala-artisten: "Vi blev misshandlade"

Gripne gala-artisten: "Vi blev misshandlade"

Under lördagens Where's The Music?-festival i Norrköping blev artisten Muhammed Faal och hans sällskap utslängda från en konsertlokal och därefter gripna av polis. I en våldsam och omskakande film som delats av Faal i sociala medier ses ordningsvakter trycka ned en ung kvinna i marken.

Faal uppträde på festivalen och konsertlokalen Arbis på fredagen. På lördagen stod han på scenen under GAFFA-Prisets gala, som anordnats i samband med festivalen. Senare på lördagskvällen gick han och körsångerskorna som delat scenen med honom för se rapgruppen ODZ uppträda på just Arbis.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-galan-artist utsatt för vaktvåld

Enligt ett inlägg som Faal delat på både Instagram och Facebook ska vakterna på Arbis ha utsatt honom och hans sällskap för omotiverat våld.

– Vi blev misshandlade och felbehandlade av maktmissbrukare. Vilket känns jättekränkande och det finns ingen annan förklaring än hur vi ser ut, säger han.

Som jag tolkar det från ditt inlägg på Instagram var vakterna på er redan när ni kom till stället?

– Ja, redan då jiddrade de om våra festivalarmband. Då två kompisar utanför vårt sällskap inte hade rätt armband valde vi att vänta på att två band skulle levereras till oss. Under den tiden var vakten jätteotrevlig mot oss, på en festival som vi var en del av.

Vad hände sedan?

– Sedan fick vi komma in och personalen på festivalen bad oss gå till balkongen istället för backstage, vilket vi också gjorde. Då kommer en annan ur personalen och säger att vi inte får vara där och under den tiden kommer ytterligare en person ur personalen och säger: "Jo, jag känner igen er, ni är festivalens artister, så det är lugnt." Sedan kommer vakten och skriker "ut härifrån", medan personalen säger till honom att det är lugnt, att vi har rätt att vara på plats. Han vägrar lyssna och tar tag i min arm med våld, sedan drar han ned mig för trapporna. Därefter kommer en kollega och assisterar honom genom att ta tag i min andra arm. De trycker ned mig och sätter handbojor på mig. Under tiden ber en ur personalen om ursäkt, för hon vet hur fel detta är. Efter en stund tar de också ut mitt sällskap, med mer våld. Helt omotiverat slänger de ned en ur sällskapet för trapporna, ned på marken, och sedan sätter de sig på henne. Polisen kom och grep oss. Hon blev släppt efter någon timme och jag efter 7–8 timmar. Under tiden vi låg på golvet med bojorna klämde de upp min armbåge extra mycket, så att jag skulle lida, och hade knäna på min rygg.

Hur mår du idag?

– Jag är frustrerad, traumatiserad och scenen när vakterna slänger ned en av kvinnorna ur min kör spelas upp om och om i mitt huvud. Samtliga inblandade i mitt sällskap är traumatiserade och har ont på flera ställen på kroppen.

LÄS OCKSÅ: Horsepundarpop, irländsk frälsning och Sveriges svar på Adele

Artikeln fortsätter under bilden.

gallery_large

GAFFA har varit i kontakt med Arbis representant, han hänvisar till Where's The Music?-arrangören FKP Scorpio.

– Sedan igår har vi arbetat med att få en helhetsbild av vad som hänt, säger Kajsa Apelqvist, pressansvarig på FKP Scorpio. Vi är i kontakt med artisten och flera av de inblandade. Och vi är i dialog med Arbis. Vi är otroligt ledsna över de historier vi har fått ta del av och tar starkt avstånd från det övervåld och den rasism som beskrivits för oss och visats i sociala medier.

Hur har Arbis hanterat händelsen?

– Arbis har valt att pausa sitt samarbete med vaktbolaget i fråga tills att detta är utrett och åtgärder är på plats.

Hur har ni hanterat händelsen?
– Vi har pratat med personer som är inblandade och samlat in information för att få en så komplett lägesbild som möjligt. Vi är i kontakt med Arbis om hur de och vi ska gå vidare.

Har ni pratat med Muhammed Faal om händelsen?

– Ja, vi har pratat med Muhammed.

Vad pratade ni om?

– Vi har framförallt lyssnat. Jag vill inte gå in i detalj vad vi pratat om då det är hans historia att berätta, men vi har en god kontakt med honom.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2018 – här är alla vinnarna


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA