x

De vann årets Polarpriset

De vann årets Polarpriset

Idag klockan 8:30 presenterades årets vinnare i Polar Music Prize och de åtråvärda priserna gick till The Afghanistan National Institute Of Music och Metallica.

Den förstnämnade vinnaren är ett institutet som erbjuder musikundervisning åt afghanska barn- och ungdomar.

Metallica bildades 1981 i Los Angeles i Kalifornien. Thrash-ikonerna har sålt över 110 miljoner album världen över och räknas som det mest inflytelserika bandet i sin genre. Tillsammans med Megadeth, Slayer och Anthrax ingår Metallica i The Big Four Of Thrash. Debutalbumet Kill 'Em All gavs ut år 1983. 2009 invaldes Metallica i Rock And Roll Hall Of Fame och nu har de även ett Polar Music Prize.

Motiveringarna lyder:

"Polar Music Prize 2018 tilldelas Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och Dr Ahmad Sarmast, dess visionära grundare och ledare, som ett erkännande för hur denna inspirerande organisation har använt musikens kraft till att förändra unga människors liv. På 1990-talet avbröts Afghanistans rika musikaliska arv, som blomstrade i århundraden, plötsligt av inbördeskriget och från 1996 till 2001 var musik förbjuden och tystad i hela landet. 2008 återvände Dr. Sarmast, son till en berömd dirigent, till Kabul med livet som insats, för att etablera ANIM. Ett decennium senare blomstrar ANIM och är engagerat i att bevara Afghanistans rika musikaliska arv samt att erbjuda en säker utbildningsmiljö åt hundratals pojkar och flickor."

"Polar Music Prize 2018 tilldelas den amerikanska gruppen Metallica. Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och en mångdubbling av tempot har Metallica tagit rockmusiken till platser där den aldrig varit förut. I Metallicas värld förvandlas tonårsrummet och konsertlokalen till ett Valhalla. Kraften i gruppens kompromisslösa album har gett stöd åt miljoner att vända sitt utanförskap till en superkraft."

Förra året tog popartisten Sting och jazzartisten Wayne Shorter hem priset och tilldelades en miljon vardera.

Polar Music Prize instiftades av Stikkan Anderson 1989. Namnet är hämtat från Andersons skivbolag, Polar Music. En oberoende prisnämnd med tolv ledamöter bestående av bland andra representanter från Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP), Föreningen svenska tonsättare (FST) och Musikförläggarna utser pristagarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA