x

Gillar du Creep – då är du gubbe enligt undersökning

Gillar du Creep – då är du gubbe enligt undersökning

En ny yndersökning visar att Radiohead-låten Creep är mest älskad bland 38-åriga män.

Undersökningen säger att vi håller fast vid den musik som tilltalade oss under den tidigaste fasen av vår ungdom. Studien analyserar musiksmak utifrån kön och generation och finner bland annat att Creep är särskilt populär bland 38-åriga män.

Ekonomen Seth Stephens-Davidowitz, som redogör för sina fynd i The New York Times, förklarar att inspirationen till studien kom från en meningsskiljaktighet han hade med sin bror gällande Bruce Springsteen-låten Born To Run. En låt han älskar och hans bror avskyr.

"Jag tänkte att jag kunde analysera data för att få klarhet i varför jag och min bror aldrig tycks komma överens om vilken musik som är bra", skriver Stephens-Davidowitz. "Jag ville framförallt undersöka i vilken grad det årtal du är född påverkar vilken musik du föredrar, i vilken utsträckning olika generationer är benägna att vara oense kring vilken musik som är bra."

Stephens-Davidowitz analyserade Spotify-statistik utirfån kön och födelseår och fann att vuxna kvinnor har påverkats mest av den musik de hörde som 13-åringar, medan vuxna mäns musikaliska preferenser byger på vad de lyssnade på som 14-åringar. Och generellt påverkas människor starkt av vilka låtar de hörde och uppskattade som tonåringar.

I undersökningen analyserade han bland annat Radioheads Creep, en låt som är betydligt populärare bland 38-åriga män än i andra demografiska grupper. Det är den 164:e populäraste låten bland 38-åriga män. Men den placerar sig inte ens på en topp-300-placering hos de som är födda ett årtionde tidigare eller senare. De män som gillar Creep var runt 14 år när låten blev en hit 1993. 

Stephens-Davidowitz fann också att The Cure-låten Just Like Heaven är mest populär bland 41-åriga kvinnor – som var 11 år när låten gavs ut. I senioravdelningen är Roy Orbinson-hitten Oh, Pretty Woman från 1964 mest populär bland 69-åriga kvinnor – som alltså var 17 år när låten låg högt på topplistorna. Undersökningen fann också att Coolio-låten Gangsta's Paradise är "extremt impopulär bland kvinnor i 70-årsåldern" – 90-talshiphop är inget för äldre damer således.

Han drar slutsatsen att: "Den här undersökningen visar att majoriteten av oss, trots att vi är vuxna män och kvinnor, förutsägbart håller fast vid den musik som tilltalade oss i den tidigaste fasen av vår ungdom." Han skriver vidare att den musik som tilltalar en under första hälften av 20-årsåldern bara har hälften så stor inverkan på musiksmaken som musiken som griper tag om en under de tidiga ungdomsåren.

Stephens-Davidowitz hittade dock ingen förklaring till varför han älskar Springsteens Born To Run, som släpptes 1975 då han inte ens var född. Han skriver att det kan bero på något slags lokal inverkan; att han precis som Springsteen är uppväxt i New Jersey. 

Eller kanske är det bara så enkelt att han lyssnade på låten just när han var i de tidiga tonåren?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA