x

Kommer till Sverige med exklusiv show

Kommer till Sverige med exklusiv show

Pussy Riot är det ryska konstkollektivet tillika punkbandet startat av Nadya Tolokonnikova. De har etablerat sig som ett av världens mest omtalade konstkollektiv. Flertalet gånger har de genom politiska aktioner belyst brott mot mänskliga rättigheter, bland annat i hemlandet Ryssland. Senast aktuella med den Donald Trump-kritiska Ep:n xxx (2016) och singeln Police State (2017) kommer Nadya och Pussy Riot nu till Sverige – för första gången med ett exklusivt musikperformance på Liseberg 15 juni.

– Det kommer utan tvivel att bli en överraskande kväll med det provokativa konstkollektivet, hälsar arrangören i ett pressmeddelande.

2012 fängslades Nadya i Ryssland på grund av Pussy Riots anti-Putin aktion i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Aktionen uppmärksammades och hyllades av flertalet internationella medier, politiker och kulturpersonligheter såsom Sir Paul McCartney, Madonna och Peter Gabriel. De färgglada huvudbonader, som drar tankarna till rånarluvor, blev ett tydligt signum för Pussy Riot.

Efter att Tolokonnikova släpptes fri har hon startat det oberoende nyhets- och mediehuset Mediazonia. Hon har talat inför den amerikanska kongressen, mottagit Lennon-Ono-fredspriset och även gästspelat, som sig själv, i den populära Netflix-serien House Of Cards.

I grunden är Nadya och de andra medlemmarna i Pussy Riot konceptuella konstnärer och punkbandet startades mer som en del av ett koncept än ett faktiskt band. Men sedan aktionen i Moskva har musik visat sig vara en uttrycksform som passar konstkollektivet. Under 2016 släppte Pussy Riot tre musikvideor som alla porträtterade framtiden med Trump som USA:s president: Straight Outta Vagina, Organs och Make America Great Again. Och ifjol kom då ytterligare en singel och musikvideo – Police State.

Sommaren 2013 – under tiden då tre Pussy Riot-medlemmar satt fängslade i Ryssland – gjorde några ur kollektivet ett Sverigebesök under Almedalsveckan. Men den 15 juni 2018 kl. 21.00 blir första gången de står på en livescen i Sverige. Med Nadya i spetsen blir det ett exklusivt musikperformance på Stora Scenen på Liseberg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA