x

Lurade Spotifys system – kammade hem miljoner

Lurade Spotifys system – kammade hem miljoner

Music Business Worldwide rapporterar om att en bulgarisk aktör ska ha svindlat till sig miljoner via Spotify och detta genom fejkkonton. ”De bröt förmodligen inte mot lagen i processen”, uppger samma tidning som presenterar hela upplägget.

Det hela kom upp på ytan när ett skivbolag uppmärksammade två spellistor som kunde kopplas till Bulgarien. De var båda i en lista som samlar populära spellistor, men en av dessa (som bar på 450 låtar från okända artister) hade knappt några följare och låtarna låg runt 30 sekunder.

LÄS OCKSÅ: Robyn släpper album

Nu lägger Music Business Worldwide fram teorin att en aktör skapade massor av Spotify-konton som spelade låtarna om och om igen. Med detta sagt bör den här aktören ha lagt en hel del pengar på betalda prenumerationer, man räknar med cirka 100 000 per månad. Men med 1 200 konton som lyssnar konstant på listan hamnar vi på 72 miljoner lyssningar på en spellista som i och med det hovar in hela 2,3 miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ: Är detta slutet för Kiss?

Enligt Breakit, som hänvisar till ovanstående tidning, kan summan vara än större om botar använts till ändamålet.

– Spotify har flera åtgärder på plats för att upptäcka och övervaka konsumtion på plattformen för att upptäcka, undersöka och hantera sådan aktivitet, säger en talesperson från Spotify enligt Breakit.

LÄS OCKSÅ: Spotify släpper ny app


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA