x

Markus Krunegård är tillbaka med ny singel och konserter

Markus Krunegård är tillbaka med ny singel och konserter

Fyra år tog det, men nu hör vi äntligen nytt material med Markus Krunegård. Hans första singel går under titeln Ben, Kött & Känsler och är en relativt stillsam och pastellig poplunk med en effektförvrängd röst som kritiskt granskar hur vi människor fungerar.

Samtidigt som han skickar ut en ny låt får vi till oss att han gör Peace & Love 7 juli och Gröna Lund 7 september. Ett kommande album med titeln I Huvet På En Idiot, I En Bar, På En Ö, I Ett Hav, På En Ö, I En Bar, I Huvet På En Idiot släpps samma dag som Grönan-spelningenHan skickar även ut ett låååångt brev i form av ett snack mellan Markus Krunegårds båda sidor – Förnuft och Känsla:

Känslan. 

- Jag skrev ihop en grej lite snabbt, vad tror du om att börja typ såhär;

På en karta producerad för inte alls länge sedan syns två liknande områden, centrerade kring varsin hamn mot varsin del av samma hav, det ena området heter Friheten, det andra Tryggheten. Mellan dessa två breder ett stort fält ut sig, helt i avsaknad av höjdkurvor, vatten eller skogar, området heter Menlösheten. Vid en närmare anblick är Menlösheten ett fint vävt täcke av små namnlösa orter, tätheten gör Menlösheten till det perfekta stället att gömma sig på, idealiskt för att låta sin tid gå tills valet mellan Friheten o Tryggheten är för sent att göra.

Där i Menlösheten bodde mänskor med luva, hatt och hörselkåpor, dom var i sina mer berusade stunder helt klara med att Menlösheten inte var något att stanna kvar i men så snart morgonen blommat ut till ännu en dag, och gifterna dunstat ur deras kroppar försköts tvivlen för att ge plats för vardagens intigheter, bostadspriser, räntor och karriär.

Samtidigt i Friheten levde en skum skara, dom hade till skillnad från sina klasskamrater aldrig tagit av sitt svarta smink och sina svart-vita åsikter. Ingen visade nåt utåt men ganska ofta kände dom sig patetiska, tröttsamt obstinata och i icke självvald opposition. Men den senaste tiden hade något ändrats, blickarna av avund från grannarna i Menlösheten nådde dom allt mer ofta, lystna blickar på det till synes fria livet, näringen från vetskapen att deras livsstil var till avund för någon annan stärkte dom i deras svarta hörn, tillfredsställde deras grandiosa självbild ”asketer som postumt skall hyllas”.

Samtidigt och alltid var belåtenheten o mättnaden förhärskande i Tryggheten. Så snart någon höll på att spricka ut i djupa grubblerier eller hänfalla åt desperation över alltings obegriplighet puttades medborgaren tillrätta av någon vänlig o livrädd kamrat, ”sov på saken, sånt ska du inte bekymra dig om, livet går vidare, är du hungrig? Ta lite friterad stärkelse”.

Tryggheten var ändå en mindre tråkig plats än man kan tro, invånarna levde i medveten ignorans, saker var som dom alltid varit o skulle inte rotas vidare i, all ny musik var visst ny och tillförde visst en liten oanad nyans, precis så mkt som krävdes för att hindra tankarna från att skena ut i vansinnig längtan efter Friheten. MEN, alla nya uttryck, kläder, åsikter, konst, sex o musik var tvunget att enkelt kunna kategoriseras, inget fick störa ordningen i den betande hjorden. 

Du kanske tycker att Tryggheten o Menlösheten verkar vara identiska, det är förståeligt, men märkväl skillnaden, i Menlösheten är invånarna medvetna om sitt menlösa tillstånd o lever med sina tvivel, i Tryggheten är dom oxå medvetna men väljer att se saker positivt o därför minimera tvivlen till en ovanlig känsla som det inte satts ord på.

Gemensamt för alla invånare på denna Ö, för det var en Ö, var att dom funderade under samma himmel o hoppades på svar från yttre rymden.

Inte visste dessa stackare att dom redan levde bland en annan ras.

Från sin 5:e dimension skådade spöket Laban hela detta spektakel, likgiltig utan att vara föraktfull, lite som vi skådar en myrstack. Dessa öar av mänsklighet låg utspridda lite varstans på det svalnande klot som var alla deras hemvist.

Förnuftet

- Ambitiöst! Och värdelöst! Det är väl en skiva vi gjort? Hur tänker du?

K

- Ja, alltså, jag vet inte, det bara kom till mig

F

- Men sluta, din spelade ödmjukhet är vidrig, hur kan du se så nöjd ut med den här dyngan du ägnat dyrbar tid till att kladda ihop? Vad vill du?

K

- Det är bara en skön känsla liksom, folk läser texten o sen vill dom höra musiken

F 

Jag känner dig, du är en beräknande jävel, Vad vill du?

K

- Ok, jag tänkte att det kunde va bra för skivan att ge ett lite flummigt men liksom väl orienterat intryck, typ, här kommer jag o jag har koll men behöver inte visa det, typ, ni som fattar fattar. Fattar du?

F

- Nej! Eller Jo! och det var det sämsta jag hört.

Allvarligt, du är så jävla fåfäng, vill bli sedd som intellektuell men gömmer det i flum o fan vad det nu är, du är så jävla patetisk, vet du det, du är så jävla..

K

TYST!

- Lägg av! Det var bara ett försök att göra nåt annat, 
kan vi gå vidare!?

Kan vi inte försöka mötas? 

Hur skulle du t ex vilja börja?

Förnuftet andas behärskat in genom näsan, njuter av att ha ordet.

F

- Vi kör hårda, enkla fakta, det tränger genom bra.

”Markus Krunegård, sångaren, halvfinnen från Norrköping, ny platta på gång”, det vanliga liksom, det är alltid spännande!

Känslan lämnar rummet.

 Efter en sömnlös natt i nikotin-svettiga lakan har Förnuftet och Känslan enats, det blir en Q&A, Förnuft ställer frågorna.

INTERVJU MELLAN FÖRNUFT & KÄNSLA

För att förenkla detta samtal har även moderatorn Utanförkroppenupplevelsen anlitats, nedan kallad U

F

Det är snart fyra år sedan din senaste skiva, ”Rastlöst blod” varför har det dröjt så länge?

K

Ja, den kom juni 2014, sen turnérade jag sommar och höst, och jobbade med BC.

2015 skrev jag o spelade in Laakso skiva samt jobbade med BC Unidos

2016 gjorde jag 40 akustiska konserter och släppte Laakso skiva med tillhörande turné sen kraschade jag den hösten

Hela 2017 var jag sjukskriven och nu är det 2018

F

- Ok vi tar det baklänges, du kraschade, berätta?

K

- Ja jag brottas fortfarande med att du, förnuftet, vill att det skall vara nåt annat, vill hitta en mer rimlig anledning till alla konstiga kroppsliga symptom, men jag har accepterat att jag blev helt utbränd, vidbränd.

Jag kom inte upp ur sängen, hade konstant huvudvärk i månader, sömnproblem, rädd för sociala sammanhang, the classics.

Anledningarna till att mänskor blir utmattade är många, så oxå för mig, fyll på med mindre än du ger under lång tid så går det åt helvete till slut.

För mig handlade det mkt om höga krav på mig själv i alla sammanhang och en vilja att inte missa nåt av livet, typ.

F

- Det är inte bara så att du söp för mkt då?

K

- Att jag älskar vansinne o fart har ju absolut hjälpt mig att hamna i utmattning, men det var inte huvudorsaken, dessutom är det avslappnande att ta några öl.

F

Du är fet

K

Tycker du?

F

Det har jag alltid tyckt

K

Ok, men vi kan väl prata om skivan

F

Det finns väldigt få artister som är relevanta över lång tid.

Varför gör du en till skiva? 

K 

I o m sjukskrivningen var jag tvungen att pausa eller avbryta allt jag höll på med i livet, kan man säga.

När telefonen tystnat och jag gick in i nån slags ofrivillig förtidspension blev det tydligt hur beroende jag är av att få vara i en process, vara på väg nånstans.. 

 Så fort jag hade kraft att koncentrera mig började jag leka o skissa på en iPad. Eftersom jag hade pausat allt annat hade jag plötsligt mkt obruten tid att ägna åt min egen grej, nåt jag inte haft sen jag gjorde solodebuten för tio år sen. Det har varit så lätt att skjuta mina egna grejer framåt ”det där kan jag göra när som helst” o sen blir det ingenting alls. Så för mig har det, trots allt, varit den roligaste processen på länge, det finns en stor frihet i det att folk räknar bort dig, eller i att du känner dig ifrån-åkt av livet, i den hopplösheten fanns det lugn den tid som jag inte gett mig själv på länge. Det ska jag aldrig sluta med.

F

Men är du relevant, har du tappat kollen?

K

Nej, jag har råkoll, jag har en gut feeling o så länge jag lyssnar på den blir det i värsta fall värdelöst på mitt sätt.

F

Om jag säger såhär då mr råkoll;

Vilken ny musik lyssnar du på då?

K

Jag vet inte, det är hopplöst med alla spellistor, men jag börjar ha ro att lyssna på musik igen, det är en annan grej som jag hade tappat med stressen, vad har jag lyssnat på? Största fyndet på länge är Jackie Lynn aka Circuit Des Yeaux, sen gillar jag Alex Camerons första skiva, och teksti-TV 666 är bra Finnar.

F

Första singeln heter ”Ben kött & känsler” är det verkligen rätt val? Jag kan tycka att den är lite präktig o seg. Är det inte smartare att skjuta bollen i mål med en riktig hit?

K

Ja du brukar säga att du inte gillar den, men den är väl snarare reflekterande än präktig, men jo det är ju lite stora skor att skriva ”såhär är det” men va fan, det är ju där jag ständigt rotar, på gränsen till det patetiska. Jag skrev början till texten precis när Donne T dök upp, då var han bara en av alla kandidater, det kändes helt orimligt att han skulle vinna men jag gillade raden ”Donald trampar runt o e rak med att han gillar slavar med att han gillar hat”. För låtens relevans är jag mkt tacksam över att Trump vann valet.

F

Vad är största skillnaden mot det du tidigare gjort?

K

Störst skillnad är sättet jag producerat på. Eftersom jag, framförallt i början av processen, saknade energi har jag varit tvungen att sitta mkt själv o göra arbetet i köket, typ, jag har helt enkelt gjort mkt mer ensam. Jag törs kalla mig för producent nu.

Utöver mina egna proddar så har min kära vän och parhäst i BC, Patrik Berger producerat 3 låtar med den äran. 

F

Spännande. Not.

Några korta snabba.

Vad kommer först; texten eller musiken

K

Lägg av.

F

Vad är meningen med konsten?

K

Konstens uppgift är att fördjupa och variera den enkla tillvaron. 

Konstens värde är omätbart.

Vad är konst? Är allt konst? Ja. om man vill att allt skall vara konst så är det det.

Varför tilltalas man av viss musik men inte av annan? Av många orsaker. Det är ett komplext pussel. Som också konstant förändras. Ena årtiondet skrattar folk åt eurotechno, nästa årtionde omfamnar alla eurotechno.

Är uttänkt koncept-konst bättre än slumpkonst? Nej. Båda kan vara lika bra. eller dåliga.

Finns det något som är bra litteratur och något som per se alltid är dålig litteratur? Nej. Om alla skrev som Dostojevski skulle dom flesta tröttna ganska snabbt, och försöka göra något annat. Att Dostojevski anses vara en av dom största nu är enbart en trend, styrd av en viss typ av litteraturkritiker.

Man skulle kunna säga att variation är den bästa konsten. men om alla skulle variera sig hela tiden, skulle inte folk tröttna på det då, och bli mer enahanda? Ja. Vilket bara bekräftar att variation är den bästa konsten.

F

- Jag klarar inte av det här längre.

- Det här går inte, vad vill vi säga med det här? Kom igen? Konstens värde är omätbart!!! Vi jobbar på en skiva dygnet runt i ett år o sen ska det rullas ut såhär, det är bara sorgligt.

Nu är det Förnuftets tur att lämna rummet, efter en kort förhandling beslutar Förnuft&Känsla att Förnuftet ska få ge sin bild av skivan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA