x

Festivalernas löfte: uppnå en 50/50-könsbalans

Festivalernas löfte: uppnå en 50/50-könsbalans

Way Out West, Island Airwaves och brittiska The Great Escape är bara några i raden av festivaler som kommit med ett löfte om att uppnå eller upprätthålla en jämställd line-up till 2022.

Brittiska PRS Foundation har lanserat sitt internationella Keychange initiativ, ett intiativ som syftar på att öka jämställdheten på festivaler och branschkonferenser de närmsta fyra åren. Hittills har 45 olika arrangörer världen över kommit med löftet om att uppnå en 50/50-könsbalans.

LÄS OCKSÅ: Thåström med flera till Way Out West

PRS Foundations VD Vanessa Reed säger om nyheten:

”Vi stödjer en stor variation av talanger i alla program vi arbetar med på PRS Foundation. Vårt fokus på jämställdhet år 2018 ligger i linje med att det i år är 100 år sedan kvinnlig rösträtt infördes i Storbritannien, och att öka allmänhetens medvetenhet om ojämställdheten i de kreativa branscherna. The Keychanges nätverk av kvinnliga artister, branschfolk och festivalarrangörernas idé om att skapa ett kollektivt löfte kommer påskynda förändringen avsevärt. Jag hoppas att det här är starten på en mer jämställd bransch som kommer leda till fördelar för alla.”

Svenska Way Out West är en av festivalerna som gett löftet om en mer jämställd festival tillsammans med bland andra By:Larm (Norge), North by North East (Kanada), BIME (Spanien), Reeperbahn Festival (Tyskland), A2IM Indie Week (USA), 53 Degrees North (England) och svenska Musikcentrum Riks, med många fler.

LÄS OCKSÅ: Lastbil kolliderade med skivaffär


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA