x

Stort arkiv med ockulta ljudinspelningar på nätet

Stort arkiv med ockulta ljudinspelningar på nätet

Vi människor besitter någon märklig dragning till att bli skrämda. Genom alla möjliga former, skräckfilmer, obehagliga bilder och texter, eller som på senare tid genom data- och TV-spel. Men det finns en form av uttryck som många uppfattar som kanske allra, allra obehagligast – ljud, och musik (som både TV-spel och film till stor del bygger på.)

Tänk bara på en sån simpel sak som ljudet av knakande trä i ett gammalt hus, eller dra det ännu längre och tänk dig ett barn tala i tungor à la Linda Blair i Exorcisten.

LÄS OCKSÅ: Ställer in turné efter nätstorm

Nu har det webbaserade arkivet UbuWeb publicerat en stor samling ockulta ljudinspelningar som sträcker sig ända från 1905 fram till 2007. Med bland annat medium som påstår sig ha kontakt med ”andra sidan”, människor som talar i tungor eller befinner sig i trans. Och en massa andra obehagliga ljud och musikstycken.

UbuWeb startades för över 20 år sedan av den amerikanske poeten Kenneth Goldsmith som ett internetbaserat arkiv för ”konkret poesi”. Men har under åren växt till en massiv samling okända och bortglömda ting. Med allt från ljud och videokonst-klipp, till udda intervjuer med personer som Andy Warhol.

LÄS OCKSÅ: Förhäxande klanger från en annan dimension


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA