x

Frej häcklar polisen och Spotify – med Hitlerparodi

Frej häcklar polisen och Spotify – med Hitlerparodi

Artisten Frej Larsson kritiserar Spotify och Polisen med ett klassiskt Hitler-meme.

Frejs aktuella konflikt med ordningsmakten började när polisen slog till mot hans och ODZ:s konsert på Södra Teatern i Stockholm och grepp flera människor för narkotikabrott. Därefter lade Frej upp en bild på honom och artisten Joy M’Batha på Instagram. På bilden höll han ett glas med en guldfisk i och under bilden stod det att han döpt fisken till Annika Ljung – den polis som ansvarade för ingripandet på Södra Teatern – och att hon skulle "fileas" på Valborg. Bilden ackompanjerades också av hashtaggen #dåskahonskjutas.

LÄS OCKSÅ: Se "den värsta rappen någonsin"

Polisen slog efter det till mot Frejs lägenhet och beslagtog hans dator samt grep artisten. Anledningen var misstankar om hot mot tjänsteman , alternativt olaga hot, i och med Instagram-bilden och de två låtar Frej släppte för drygt en vecka sedan, Då Ska Hon Skjutas och #attgöraenannika.

Spotify valde också att plocka ned de två låtarna. Något Frej kritiserade genom att poängtera att låtar av våldtäktsmän som Bill Cosby tillåts vara kvar på streamingtjänsten.

Nu har Frej publicerat en film på sitt Youtube-konto där hän häcklar polisen och Spotify. Filmen är en klassisk scen, som blev ett meme, ur den tyska filmen Undergången (2004). Scenen föreställer en rejält förbannad Hitler när han inser att Berlin kommer att falla. Scenen har använts i alla möjliga sammanhang, med varierande undertexter beroende på aktuellt ämne. 

LÄS OCKSÅ: Spotify anklagas för uppblåsta siffror

Nu har Frej gjort sin egen parodi på Hitler-ilskan. Under videon har han skrivit:

"Det som vi pekar på är orimligheten i att ta ner en låt som kritiserar en polis för en dålig arbetsinsats. (dom har även tagit bort en helt censurerad version av låten utan några namn i) men att låta artister som Bill Cosby och Tito Beltram ligga kvar. Du använder dig av en onödigt svår lingua som jag behärskar och förstår, dunderklassen som jag representerar gör inte alltid det. Vi måste komma ihåg att inget brott är begått här. Jag har gjort på precis samma sätt i tjugo år - våldsironisk konst med travesti och satir som utgångspunkt. Att gå in i min lägenhet och beslagta dator och mobiltelefon utan hänsyn till min yrkesroll är ytterst oproportionerligt. Att sätta mig i arresten med fulla restriktioner och sekretess A på ärendet är inte rimligt. Det är den behandlingen man ger en krigsförbrytare. Jag vet inte vem du är men jag skulle gärna ta en debatt med dig öga mot öga för vi verkar ha olika synsätt på saker och ting, Skulle kunna bli intressent. Du och Södermalmspolisen i ena ringhörnan och jag och Joy i den andra. Kärlek Till alla som hjälper och stöttar mig. Historieböckerna har en speciell plats för dom som ställde sig på David och inte Goliaths sida. #dunderklassen"

Se filmen nedan.

LÄS OCKSÅ: Kenneth Gärdestad död


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA