x

Musiker Mot Rasism jubilerar

Musiker Mot Rasism jubilerar

Det var från början tänkt som en engångsföreteelse men har nu vuxit sig till en folkrörelse i vårt avlånga land. Musiker Mot Rasism höll 2013 sin första konsert på Musikens Hus i Göteborg och firar nu fem års kamp för ett inkluderande Sverige på Pustervik den 30 mars.

Under årens lopp har tusentals band och artister spelat på konserterna och därmed tagit ställning i kampanjen #motrasism.

LÄS OCKSÅ: Spela Shoreline drar bokstavligen till solen

När det inte vankas årlig konsert driver Musiker Mot Rasism föreläsningar, seminarier och workshops. Även hiphopkollektivet Live För Mångfald och ett ständigt aktivt deltagande i opinionsbildning för ett inkluderande samhälle samt ett positivt arbete för en human migrationspolitik.

Konferencierer för kvällen är Ahmad Rahimi, mottagare av Ungt Kurage-priset 2017 samt Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige och pristagare av bland annat Martin Luther King-Priset (bilden).

INTERVJU MED FREJ LARSSON: "Polisen tror att jag ska reagera som ett lowlife när de griper mig"

– De här fem åren med Musiker Mot Rasism har verkligen varit en resa, säger grundaren Alexander Goldman i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag har sett Musiker Mot Rasism växa från att bara ha varit en konsert jag arrangerade till att bli en viktig del av en allt mer aktiv nationell folkrörelse, tillsammans med andra aktörer som Refugees Welcome, Vistårinteut, Tillsammansskapet med flera.

LÄS OCKSÅ: Domstol beslagtar album värt två miljoner dollar

Musiker Mot Rasism har engagerat allt från källarband till hela symfoniorkestrar. Samtidigt har rasism blivit allt mer normaliserad och del av en politisk agenda för att vinna röster samtidigt som näthatet har exploderat under de här fem åren.

– Vi vill samlas och fira en folkrörelse för ett inkluderande Sverige, viktigare än någonsin valåret 2018. Och vi brinner extra mycket för de ensamkommande, vi tolererar inte att ungdomars liv sätts på spel på grund av en inhuman och inkonsekvent migrationspolitik. Vi brinner för ett Sverige där alla får plats, säger Alexander Goldman.

LÄS OCKSÅ: Riskerar 40 års fängelse efter skandalfestival

Artister under kvällen är Bo Sundström, Dismissed, Etzia, Kristina Issa, Jenny Almsenius, Anja Erika, Petrus Nordh, Skillnicker samt spoken word-artisten Segal Mohamed.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA