x

Får böta för bajsjinglar

Får böta för bajsjinglar

“Låt inte resan skita sig, se till att vaccinera dig”

”På semester i Pattaya, men måste sitta här och baja”

Så lyder några av de musikjinglar som företaget Valneva Sweden AB nu får böta 90 000 kronor för, skriver Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Popaganda presenterar dragplåster

Det är vilseledande reklam enligt informationsgranskningsnämnden IGN. Enligt avsändaren själv handlar det enbart om att sprida information och få fler att vaccinera sig mot kolera.

– Vi borde haft med ordet kolera i reklamsnutten, vilket vi inte hade. Vi borde varit tydligare. Det känns dock märkligt att vi får en avgift för något som ännu inte är publicerat, säger Einar Vollan, marknadsansvarig på Valneva Sweden AB, till Aftonbladet.

LÄS OCKSÅ: Spotify behöver din hjälp 

Tanken var att dessa jinglar skulle börja sändas i radioreklam först efter sommaren 2018. Nu kommer reviderade versioner att användas istället.

– Genom att byta ut ”racerbajs” mot ”kolerabajs” samt utesluta ordet ”diarré” torde det vara tydligt för lyssnarna att de bör söka upp en vaccinationsmottagning för att förhöra sig om behov av ett eventuellt koleravaccin, säger Einar Vollan till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Ytterligare en musiktidning går i graven

Trots att det enbart handlar om en förhandsgranskning av materialet behandlas materialet som "färdigt material".

– Systemet ser ut som så att företagen är ålagda att skicka in allt material som de skapar till oss. Det man skickar in ska vara material som bedöms som färdigt att använda, säger Rikard Pellas, IGN:s ordförande till Aftonbladet.

MEST LÄST: Kultbandet till Way Out West


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA