x

Svenskt band förbjöds inresa i USA – "kände mig fruktansvärt meningslös och skamsen"

Svenskt band förbjöds inresa i USA – "kände mig fruktansvärt meningslös och skamsen"

Med höga förväntningar flög Michael Engelberger och Anna Helmersson från Depressed040 från Malmö till USA där de skulle spela på en av de största witch house-klubbarna i Los Angeles.

Vi skulle uppträda 24 Mars. Vi hade planerat att komma in några dagar innan och hade tänkt stanna några dagar efter konserten för att fira Mickes födelsedag dagen efter konserten, säger Anna Helmersson, sångare och ljuddesigner i Depressed040 till GAFFA.

Men resan slutade inte som de hade tänkt sig.

Vi mellanlandade i Portland och fick genomgå en passkontroll och svara på frågor om vårt besök. Eftersom vår bokare försåg oss med flygbiljetter och vistelseadress så fick vi förklara vår koppling till honom, att han bjudit in oss att spela, säger Anna Helmersson.

Michael Engelberger kallades först in med två border control officers till ett privatrum för ytterligare förhör under ed angående besöket i USA.

– Jag fick då också veta att vi inte skulle få komma in i landet. Detta gjorde mig förkrossad och jag kände mig fruktansvärt meningslös och skamsen. Jag fick inte berätta för Anna innan de skulle intervjua henne och det var skitjobbigt.

Efter förhören tog de mugshots, medlemmarnas fingeravtryck och informerade dem om att de aldrig får komma in på ett ESTA-visum till USA någonsin igen.

– Vi var "detained" utan kontakt med omvärlden tills nästa flyg ett dygn senare. Vi fick bara göra ett samtal så en officer ringde till vår bokare för att förklara situationen och lämnade ett röstmeddelande å våra vägnar, säger Anna Helmersson.

De fördes sedan in i ett fönsterlöst rum där de tvingades vänta på nästa flyg tillbaka till Sverige.

Vi fick en madrass som kändes som att den var gjord av cement, ljuset var på hela natten. Vi fick gå och köpa mat, vilket egentligen inte är tillåtet, men då var vi omringade av officers hela tiden. Samma sak var det när vi skulle gå på toaletten. Jag är dock tacksam att vi blev behandlade bra och med respekt. Vi fick till och med gå ut och röka en cigarett med en officer. Det var han som förklarade för oss hur det funkar med visum och allt det där, säger Michael Engelberger.

En officer grät och sade att hon började med det här jobbet eftersom hon vill hjälpa till att stoppa drog- och vapenhandeln men absolut inte det här. Hon gick iväg och köpte en massa påsar med matvaror så vi kunde äta. Vi tror att hon köpte det med sina egna pengar. Det verkade inte vara någon av personalen som tyckte att det här var särskilt roligt och har bara hårda regler att följa, säger Anna Helmersson.

Den amerikanska tullen menade att Anna och Michael hade fel visum och att uppträdande artister måste ha ett performance-visum för att få komma in i landet.

Jag tror problemet ligger i bristande kommunikation mellan artist och bokare. Innan vi skrev på ett kontrakt hade vi redan informerat honom om att vi skulle ansöka om ett ESTA-visum. Han nämnde ingenting om att vi behövde ha ett performer-visum. Vi tror inte att han kände till vilket visum en artist behöver för att komma in i landet.

Senare skulle bokaren i ett inlägg på sociala medier lägga allt ansvar på bandet.

Vi skrev ett långt mejl till vår bokare och förklarade mer om vår situation och vilket ansvar en bokare har men hittills är det tyst från hans sida. Efter vi läst på och funnit fler liknande fall senaste tiden så verkar visumansökan likna ett lotteri, säger Anna Helmersson.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA