x

Musikens Makt skickar ut powertrio

Musikens Makt skickar ut powertrio

Musikens Makt laddar upp inför sommaren i Luleå. Nu ansluter sig en feministisk ikon, Kramfors främsta skitunge och en kraftig flodvåg i ledet och förvandlar fredagen den trettonde till en lyckodag. Så här presenteras de nya akterna med arrangörens ord.

Stina Wollter

Allkonstens moder till Makten! Stina Wollter är en feministisk ikon som äntligen gett sig in i musiken. När hon inte jobbat som konstnär, radiopratare och föreläsare eller ägt ut allt och alla på sin Instagram har Wollter smitt ett okonstlat musikaliskt uttryck som är helt hennes eget. Den nyckläckta debuten "Garden songs" rymmer en countryträdgård fylld av livets upp- och nedgångar och kan få vem som helst att böla en skvätt. Så ta med mormor, morsan, barnbarnen, grannen och bästisen till Udden  i Stinas trädgård får vi alla plats. 

ShitKid

ShitKid gör trummaskinspunk som skyr allt vad polermedel och finslipning heter. Häromnyssens vann Åsa Söderqvist  som ShitKid heter när hon traskar runt bland oss vanliga dödliga  pris som Årets rock på Manifestgalan, för skrammelbriljanta debutalbumet "Fish". I januari kom EP:n "This is it", där ShitKid vässat sina riff ännu ett snäpp. Tankarna går till 90tals riot grrls, men Kramfors främsta skitunge är sin egen. Hemsnickrad och hypnotisk i all sin enkelhet, med låtar som sällan är längre än tre minuter men ändå klistrar sig fast i hjärnan. Underbart är kort; underbar är ShitKid. 

Yung Titties

En fet tsunami rullar in över Gültzauudden. Trion Yung Titties tappade upp hiphopens frigörelsepotential på flaska och öste ner den i en explosiv debutsingel om att äga sin sexualitet. "Tsunami" tar det den vill ha, osar av pussy power och seglade omedelbart upp på Spotifys virallista när den släpptes i november. Dessutom är den skriven, framförd, mastrad och paketerad av kvinnor, eftersom kvinnor är dope. Att trion bara hunnit kläcka ur sig nämnda debutsingel gör ingenting när nämnda singel liksom kräver att få spelas på en Maktenscen nära dig. Luta dig för guds skull inte tillbaka  stå upp, glöm allt och låt Yung Titties tsunami ta över hela din kropp.

Musikens makt arrangeras i Luleå för åttonde året i rad mellan den 17-18 augusti. Sedan tidigare står det också klart att Sarah Klang, Familjen, Beatrice Eli, Lamix, Mattias Alkberg, Maxida Märak, The Baboon Show och Dennis Kalla besöker festivalen i sommar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA