x

MEST LÄST: Sverige får vinylfabrik – störst i Skandinavien

MEST LÄST: Sverige får vinylfabrik – störst i Skandinavien

Trots, eller kanske snarare på grund av, att allt fler suktar efter vinyler kan väntan vara lång för svenska artister som vill ge ut sin musik på vinyl. De hamnar allt för ofta i långa fabriksköer i länder som Tyskland och Nederländerna.

Men nu blir det ändring på det, då ett internationellt konkurrenskraftigt alternativ hamnar på hemmaplan. 26 maj slår vinylpresseriet Spinroad Vinyl Factory upp dörrarna i Lindome, Göteborg.

– Varje gång jag har spelat in en kund, undrar den var en kan trycka sin musik på vinyl. Svaret har alltid blivit: ”I Tyskland eller Nederländerna, men det kommer ta över tio veckor”. Så när jag fick chans att hyra en underbar yta under min studio, var det en no brainer, säger Pedro Ferreira, fabrikens VD, i ett pressmeddelande.
 
Varken Sverige, Norge eller Finland har egna vinylfabriker i nuläget, menar samma pressmeddelande. Upp till cirka 17 000 skivor i veckan ska den nya vinylfabriken kunna leverera. Kunder kan både lägga en indiebeställning på hundra exemplar – och beställa långt över tusen skivor. Spinroad Vinyl Factory siktar på att garantera leverans inom 30 dagar och att lägga sig på en prisnivå som konkurrerar bra med utländska alternativ.

– Därför tror jag att vi kommer bli väldigt lockande även för kunder utanför Sverige. Fast svenska artister och labels kommer prioriteras, säger Pedro Ferreira.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA