x

Kritikstorm när provokativa artister prisades

Kritikstorm när provokativa artister prisades

Den tyska musikgalan Echo drabbades av en kritikstorm när rapparna Kollegah och Farid Bang prisades i Berlin förra veckan.

Det var Kollegah och Farid Bangs album Jung, Brutal, Gutaussehend 3 som prisades under galan. Det översätts på svenska till “Ung, brutal, snygg 3”. I albumet finns det i synnerhet två textrader som upprör. Det rör sig om delarna “gör en Holocaust på nytt, kom igen med ett molotov” och “min kropp är mer tydlig än fångarna i Auschwitz”. Det skriver Dagens Nyheter

I protest vill nu andra vinnare lämna tillbaka sina priser. Det handlar om Marius Müller-Westernhagen, orkestern Notos Quartett och pianisten Igor Levit. Flera andra tar nu också avstånd från priset. En av dem är Christian Höppner som är chef på Tysklands motsvarighet till Kulturrådet. 

– Jag anser att texterna är vidriga, säger han till den tyska tidningen der Spiegel.

Heiko Maas, Tysklands utrikesminister, kallade också valet av pristagare för “skamligt”. Efter kritiken har nu Echogalan, som är Tysklands motsvarighet till Grammisgalan, meddelat att reglerna för nästa års nomineringar ska ses över.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA