x

Efter Stings miljondonation – projektet intar svensk festival

Efter Stings miljondonation – projektet intar svensk festival

Den brittiska musikern Sting har sedan 80-talet haft en seglande solokarriär och var även sångare och basist i The Police. 

Förra året kammade han hem Polarpriset och donerade prissumman på en miljon kronor till det svenska integrationsprojektet Songlines.

Miljondonationen har nu bidragit till ett unikt inslag på Gefle Gas i Gävle i sommar. Songlines-deltagare från hela Sverige får nu chansen att inta scenen tillsammans med den amerikanske musikern Michael Blair. Han har bland annat arbetat med Tom Waits, Elvis Costello och Lou Reed.

– Vi är oerhört stolta och glada över att kunna presentera Songlines-projektets fantastiska artister och musiker på våra scener, berättar Claes Olson, som är en av initiativtagarna till Gefle Gas / Indie Sweden och även har arbetat för Polar Music Prize.

– Vi hade själva börjat skissa på idén att involvera Songlines i festivalen när vi fick veta att Sting donerat hela sin prissumma på en miljon kronor till projektet. Oavsett var han just då råkade befinna sig på jordklotet så är det inte helt omöjligt att han nåddes av vårt lyckovrål, fortsätter han.

Songlines startade 2017 som ett projekt för att hjälpa unga, ensamkommande flyktingar. Genom musiken hoppas man kunna göra livet enklare för dem samtidigt som de kan knyta nya kontakter. 

– I vårt projekt i Gävleborg ingår massor av härliga ungdomar som drömmer om att bli artister eller musiker, berättar Pervin Mattson som är projektledare för Songlines Gävleborg och arbetar på Region Gävleborg Kulturutveckling. De kämpar och försöker hitta platser där de kan få möjlighet att visa sina talanger. Vi är hela tiden i dialog med människor och organisationer som kan vara till nytta för ungdomarna i projektet och Gefle Gas / Indie Sweden är tveklöst en av dem.

Gefle Gas sker i Gävle den 1-2 juni och bokade artister är bland annat Di Leva, The Pillisnorks, Fools On The Planet, Ryggrad, Dan Königsson, Le Lac Long 814 och Ingrid Fröderberg.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA