x

Här får Gustaf Norén ett utbrott i Breaking News

Här får Gustaf Norén ett utbrott i Breaking News

På Facebook pågår just nu en omröstning där Arkitekturuppropet utser Sveriges fulaste stad. Detta som ett önskemål från arkitekturupprorets 32 000 medlemmar då man förra året utsåg Sveriges vackraste stad. 

I gårdagens Breaking News Med Filip Och Fredrik kunde vi se den tidigare Mando Diao-medlemmen Gustaf Norén i en hektisk debatt med Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freylander. Här går det att se klippet.

Varför? Jo, för att artistens hemstad Borlänge för tillfället leder omröstningen, i skrivande stund med 483 röster.

– Jag har ju själv som Borlänge-bo också många gånger uttalat den frasen, att Borlänge är Sveriges fulaste stad. Det är ju en åsikt som vi har fått tilldelat av en bestämmande, härskande klass. Det här handlar om ett förtyck om åsikter och vad man tycker och tänker om saker och ting. Det har pågått väldigt, väldigt länge, säger han i sändningen.

Arkitekturupprorets ordförande Sigvald Freylander menar att syftet med omröstningen är att belysa vad som är god arkitektur, att tanken är att få igång en debatt kring utseendet i vår omgivning.

– Om du befinner dig i en ful miljö som är kal, stel och avskalad börjar du må psykiskt dåligt. Befinner du dig i en vacker miljö, då börjar man må bra uttalade Freylander tidigare i år till Expressen.

Gustaf Norén menar att denna typ av omröstning är problematisk för ”vem har rätt att bestämma vad som är fult och fint”.

– Det finns ju olika biologiska förutsättningar för vad människor uppfattar som skönhet och vad människor uppfattar som fult. Det kan man mäta med dataprogram, du kan mäta det matematiskt med gyllene snittet, säger Freylander på frågan om vad som egentligen är fult.

Gustaf Norén menar att denna typ av åsikt är totalt livsfarlig då det är ohållbart att bestämma vad som är vackert och inte och vad som i sin tur är fult och fint och att sedan tro på det. 

– Jag vet bara hur mycket Borlänge har betytt för mig, med föreningsliv, med fritidsgårdar, med KFUM, med nykterhetsföreningar, med disco, med folkparker, med folkets hus, med forum – och så kommer det någon och pissar på den och de organisationerna genom att kritisera ytan utan att ens känna till bakgrunden. Förstår ni!, säger Norén. 

Efter avslutad omröstning är tanken att föreningen ska lämna in förslag på hur stadsbilden kan förbättras. Fram till och med den 21 oktober går det att rösta.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA