x

Kräver översyn på streamingtjänsten efter tunga anklagelser

Kräver översyn på streamingtjänsten efter tunga anklagelser

Musikstreamingsajten Tidal har hamnat i blåsväder efter uppgifter som pekar på att tjänsten har fifflat med lyssnarstatistiken på världsstjärnorna Kanye West och Beyoncés nya album. Tidal ägs av bland andra Jay-Z

Tjänsten anklagas nu för att ha fejkat hundra miljoner lyssningar för att få högre utbetalningar på Kanye West och Beyoncés senaste album.

MEST LÄST: Niclas Frisk återupplivar sitt kultband

Beyoncés Lemonade lanserades exklusivt på Tidal i april 2016 och inom loppet av 15 dagar hade albumet 306 miljoner lyssningar.

Tidal uppges endast ha tre miljoner användare vilket skulle betyda att de hade behövt lyssna på låtarna många gånger per dag för att komma upp i de siffrorna. 

Avslöjat: Instagram med stor musikrelaterad förändring

Men det var efter att Kanye Wests album The Life Of Pablo som påstods ha lyssnats på över 250 miljoner gånger på bara tio dagar som den norska tidningen Dagens Næringsliv började utreda om det stämde.

De undersökte information som rörde låttitlar, användar-ID och landskoder och kom fram till att "Beyoncés och Kanye Wests lyssnarstatistik på Tidal har manipulerats med flera hundra miljoner falska lyssningar". Vilket genererade i "massiva utbetalningar på bekostnad av andra artister", skriver Rolling Stone

LÄS OCKSÅ: Giganten Shawn Mendes till Sverige

Nu kräver också TONO och GramArt översyn av tjänsten och pengarna tillbaka. 

– Om det här är sant, så är det väldigt allvarligt. Tidal är en stor kund som betalar många miljoner kronor till oss, säger Cato Strøm, VD för upphovsrättsorganisationen TONO, till Dagens Næringsliv.

– Vi kommer att kräva en översyn av Tidal. Vi vill ha tillgång till all relevant data, fortsätter hon. 

MEST LÄST: Metallica slår rekord i Sverige

Men Tidal nekar till anklagelserna. Till tidningen Rolling Stone har en talesperson för streamingtjänsten bland annat sagt att "det här är en kampanj från en tidning som en gång hänvisade till en av våra anställda som en 'israelisk inlärningsofficer' och ägaren som en 'kokain-langare'."


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA