x

"Hyckleri när vinnaren hyllar mångfalden – och sitt hemland"

"Hyckleri när vinnaren hyllar mångfalden – och sitt hemland"

Israel vann årets Eurovision med en låt som har hyllats för sin feministiska underton och sitt slagkraftiga budskap kopplat till Metoo-rörelsen. Men alla är inte nöjda med resultatet. I ett debattinlägg på Aftonbladet uppmärksammar Ung Vänster bland annat vinnaren Netta Barzilais segertal:

”Thank you so much for accepting differences between us. Thank you for celebrating diveristy. Thank you. I love my country! Next time - Jerusalem!”

Ung Vänster skriver vidare att Israels ockupation har kostat tusentals liv, miljoner människor har tvingats fly och att människor idag lever med permanenta handikapp till följd av våldet från den israeliska militären.

"Utöver det våld som befolkningen får utstå påminns man ständigt om ockupationen i sin vardag.", hävdas det i inlägget som fortsätter:

"När Netta Barzilai uppträder på en internationell scen som representant för nationen Israel och yttrar orden 'I love my country' behöver det förstås i denna kontext. När hon uppmanar till acceptans för mångfald och olikhet måste vi ställa oss frågan: vilken mångfald? När hon insinuerar att nästa Eurovision ska äga rum i Jerusalem, trots det faktum att östra Jerusalem är palestinsk mark, behöver omvärlden sätta ner foten."

Ung Vänster menar att Barzilais tal om jämlikhet och acceptans inte förblir annat än en dimridå när hon i ena stunden yttrar dessa ord och i nästa hyllar ett land vars stat konsekvent mördar och fördriver palestinska barn och kvinnor.

"Hennes feminism är inte vår. Vår feminism grundar sig på en tanke om solidaritet, medmänsklighet och villkorslöst stöd till världens förtryckta kvinnor oavsett ursprung."


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA