x

Statement Festival bokar legendariskt rockband som firar 40

Statement Festival bokar legendariskt rockband som firar 40

Nu släpper Statement Festival tre nya kvinnodominerande akter. Det är en jubilar, ett gotländskt rockband och en feministisk göteborgare. 

LÄS OCKSÅ: Metallsvenskan ställer in

Bland nykomlingarna finns det brittiska heavy metal-bandet Girlschool som firar 40 år tillsammans och jubileumet sker på Sveriges nya och unika festival.

– Vi blev nobbade av en festival en gång, som det hade gått bra på tidigare, för att de redan hade ett kvinnligt band ... När affischerna, som visade bristen på kvinnor på festivalscener, cirkulerade för ett tag sen, belyste det hur lite som har förändrats sedan vi började spela för 40 år sedan … Rock och metal är väldigt macho men vi spelar musiken vi vill spela. Det handlar om attityd. Publiken kan vänta sig ett vilt, energiskt uppträddande med mycket balls, säger Girlschool i ett pressmeddelande. 

Bandet startades på 80-talet och utmanade då stereotyper kring vem som ska spela hårdrock och har sedan dess varit en förebild för kvinnliga musiker från världens alla hörn. 

KRÖNIKA: "Låt våra eldsjälar vara!"

Till Statement kommer också det festivalvana rockbandet Maidavale från Gotland och göteborgaren Stina Velocette som skrev en låt för metoo-rörelsen. 

Festivalen grundades av Emma Knyckare och den vänder sig till kvinnor, transpersoner och icke-binära. 

Statement anordnas mellan den 31 augusti och 1 september på Bananpiren i Göteborg. Andra artister som är klara för den första upplagan av festivalen är Frida Hyvönen, Tami T, Nour El Refai, Maxida Märak och Joy.
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA