x

Erfaren kulturförening i akut ekonomisk kris

Erfaren kulturförening i akut ekonomisk kris

Umeå Kulturförening Humlan befinner sig i en akut ekonomisk kris. Utan understöd kommer föreningen vara tvungen att lägga ner sin nuvarande verksamhet, hälsar de i ett pressmeddelande.

Humlan är en ideell förening som har funnits sedan 1981 och som verkar för att skapa ett attraktivt kulturutbud för Umeåborna och för att bibehålla Umeås status som en levande kultur- och musikstad. De har genom åren bland annat jobbat med festivalen Umeå Open.

LÄS OCKSÅ: Nattklubbs-tafsandet avslöjas med unik klänning

Sedan en tid tillbaka har de varit i diskussion med representanter från Umeå kommun för att hitta lösningar på den ekonomiska situationen.

– Idag torsdag 17 maj har vi försett ledamöter i kulturnämnden och kommunstyrelsen med en skrivelse där vi vädjar om ekonomiskt stöd för att stabilisera ekonomin och skapa en hållbar verksamhet framgent. I en tid där det råder brist på lokaler för den fria kulturen och förändringar av stadsbilden försvårar för arrangörer är föreningar som Humlan viktigare än någonsin, skriver man i ett pressmeddelande.

REPORTAGE: Umeå Open – Tunga upplevelser från en 21-åring

Föreningens ekonomiska situation har sedan 2014 blivit alltmer ansträngd. De extra bidrag och den omsättning som tillkom under Kulturhuvudstadsåret uteblev under 2015 och föreningen hade svårt att ställa om från en verksamhet med många arrangemang och fler anställda under Kulturhuvudstadsåret.

– Detta tillsammans med en förändrad kulturgeografi, där verksamheter och kulturlokaler flyttats från centrum eller lagts ned har slagit undan benen för föreningens traditionellt sett breda bas av gräsrotsdriven verksamhet.

KRÖNIKA: "Låt våra eldsjälar vara!"

Samtidigt har de senaste årens personalbyten och långa sjukskrivningar medfört att verksamheten haft svårt att hitta stabilitet och ägna sig åt långsiktig planering och utvärdering, vilket än mer bidragit till den nuvarande situationen.

Förutom Umeå Open arrangerar föreningen årligen ett hundratal konserter, spelningar och andra kulturhändelser. De arrangemang som är planerade i höst (Alla är sämst med Mattias Alkberg, Medborgarbandet) kommer inte att påverkas av Humlans vara eller icke vara.

LÄS OCKSÅ: Lämnar Grammis-juryn i protest


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA