x

Stark kritik mot Eurovisionparodin

Stark kritik mot Eurovisionparodin

Det var förra veckan som över 21 000 islänningar uppmanade landets public servicebolag RÚV att bojkotta Eurovision Song Contest i Israel nästa år. Nu har en nederländsk Eurovisionparodi upprört vinnarnationen som anklagar den för antisemitism. 

Det är komikern Sanne Wallis De Vries som står bakom parodin på årets vinnarlåt Toy av Netta. Han framförde den i sitt egna TV-program i den nederländska public service-kanalen BNNVARA. Det skriver SVT

LÄS OCKSÅ: Björn Ranelid i nytt oväntat musik-samarbete

Parodin har nu väckt starka känslor i hemlandet och på Israels ambassad i Nederländerna. Sanne Wallis De Vries sjunger bland annat "titta vad fint jag skjuter missiler" samtidigt som det visas bilder på israeliska soldater som skjuter mot palestinier. 

TV-kanalen BNNVARA har fått till sig ett officiellt protestbrev från den israeliska ambassaden i den nederländska staden Haag. Ambassaden har även skickat brevet till det nederländska utrikesdepartementet och Central Jewish Board som är en organisation för judiska intressegrupper i landet. 

LÄS OCKSÅ: Se Robyn överraska fansen med ny musik

På sociala medier har det också stormats kring Eurovision-parodin där flera organisationer har uttryckt sin ilska. 

”Ni börjar med Israel och slutar med judar och pengar, vi fattar poängen BNNVARA”, skriver den nederländska organisationen CIDI, Center for information and documentation on Israel, på Twitter. 

MEST LÄST: Kiss-ikonen vänder helt i livslång ståndpunkt

Twitter-lägret är dock splittrat i frågan. Där finns det både användare som anklagar TV-kanalen för antisemitism och personer som håller med Sanne Wallis De Vries. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA