x

Svenskt Rockarkiv i ekonomisk kris

Svenskt Rockarkiv i ekonomisk kris

– Som det är nu lever vi under en ständig ekonomisk press. Ytterligare finansiering är väldigt välkommet, säger Stefan Ölvebring, arkivarie på Svenskt Rockarkiv i Hultsfred, till SVT-nyheter.

Svenskt Rockarkivs syfte är att bevara svensk rockmusik genom att samla in till exempel gamla grammofonskivor, ljudband, filmer, foton och affischer. Man har tidigare hållit till i Stockholm, men 2003 flyttade man in i Rockcity i Hultsfred. Sedan dess har samlingen växt och idag återfinns 500 000 objekt i arkivet.

MEST LÄST: Det här bandet klarar inte Dave Grohl av att lyssna på

– Vi skulle kunna vara 20 personer och ändå ha väldigt mycket att göra varje dag. Det finns väldigt stora mängder material som står och väntar på att få gås igenom och läggas in i systemet, säger Ölvebring till SVT.

För att kunna samla in mer material, lättare kunna katalogisera och göra arkivet mer tillgängligt behövs fler anställda, och således mer pengar till verksamheten. Idag finansieras Svenskt Rockarkiv genom stöd från Regionförbundet, landstinget och Hultsfreds kommun. Landstingets kulturnämnd har därför i ett förslag till den nya kulturplanen för 2022 föreslagit en statlig finansiering. Med det skulle arkivet kunna bevara både den svenska rock- och pophistorien.

Förslaget tas upp under nästa landstingsfullmäktige den 30 maj.

LÄS OCKSÅ: 10 nya till Malmöfestivalen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA