x

Kendrick Lamar mottog priset – nu är han historisk

Kendrick Lamar mottog priset – nu är han historisk

I april stod det klart att rapparen Kendrick Lamar stått för en historisk bedrift. För sitt album Damn blir han första hiphop-akten att ta emot Pulitzer-priset för musik. Nu har han mottagit priset under prisceremonin på Columbia University i New York.

Pulitzer-priset är antagligen världens mest kända pris för skrivande, och utökades till att årligen inkludera ett pris för en musikakt 1943. Sedan dess har priset alltid gått till antingen en jazzmusiker eller en kompositör av klassisk musik. Så Kendrick är inte bara första rapparen att vinna priset, utan också första vinnaren som skiljer sig från dessa genrer. 

MEST LÄST: Amerikansk jättefestival intar Sverige

När vinnarna annonserades i april beskrev Dana Canedy som är adminstratör för priserna att "tiden var inne" och att det var "ett stort ögonblick för hiphoppen, och ett stort ögonblick för Pulitzer". Det rapporterade New York Times.

Beskrivningen för Kendrick Lamars vinnande album löd "En virtuös sångsamling som med sin äkthet speglar komplexiteten i moderna livet som afroamerikan", och Kendrick själv kommenterade priset då Pulitzer sände via Facebook Live, "Det är en ära. Jag har skrivit i hela mitt liv, och att få denna typ av erkännande – det är vackert" sade han. 

LÄS OCKSÅ: Artist dog efter incident i rulltrappa


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA